Bányászok csaptak össze a rendőrökkel Bolíviában

Bolívia, bányász, aranybányász, arany, tüntetés, La Paz
La Paz, 2023. november 7. Bányászok és családtagjaik új bányászati engedélyek kiadását követelik a bolíviai kormánytól a fővárosban, La Pazban 2023. november 6-án. A tüntetők megkísérelték elfoglalni a védett területekért felelős nemzeti szolgálat (Sernap) és a bolíviai bányászatot szabályozó közigazgatási hatóság székhelyét, mielőtt rohamrendőrök feloszlatták a tüntetést. A Bolíviai Aranybányász Szövetkezetek Szövetsége november 6-án határozatlan idejű sztrájkot hirdett, La Pazban újabb megmozdulásokra buzdít, és Luis Arce államelnökkel akar tárgyalni annak érdekében, hogy a hatóságok adjanak ki új engedélyeket az aranybányászathoz olyan erdős területeken, amelyeket a környezetvédők szerint védeni kellene. A helyi statisztikai hivatal szerint Bolívia aranyexportja 2021-ben 53,3 tonna volt, mintegy 2,5 milliárd dollár (905 milliárd forint) értékben. MTI/EPA/EFE/Luis Gandarillas
Vágólapra másolva!
Bolíviában bányászok csaptak össze hétfőn a fővárosban, La Pazban a rohamrendőrökkel egy tüntetésen, hogy új engedélyeket követeljenek az arany kitermelésére a kormánytól olyan területeken, amelyeket a környezetvédők meg akarnak védeni.
Vágólapra másolva!

A helyi média szerint a tüntetők a védett területekért felelős nemzeti szolgálat (Sernap) és a bolíviai bányászatot szabályozó közigazgatási hatóság székhelyét akarták elfoglalni.

Az összecsapásokat követően több intézményt rendőri védelem alá helyeztek

- közölte a sajtóval Jhonny Aguilera belügyminiszter-helyettes. A hatóságok feloszlatták a megmozdulást, a rendőrség sérültekről és letartóztatásokról nem számolt be.

A Bolíviai Aranybányász Szövetkezetek Szövetsége, amely hétfőn határozatlan idejű sztrájk kezdetét hirdette meg, La Pazban újabb megmozdulásokra buzdít, és Luis Arce bolíviai elnökkel akar tárgyalni. A szövetség vezetői azt követelik, hogy

a hatóságok adjanak ki új engedélyeket az aranybányászathoz olyan erdős területeken, amelyeket a környezetvédők szerint védeni kellene.

- figyelmeztetett a szövetség vezetője, Roger Coata.

Marcelo Ballesteros bányaügyiminiszter-helyettes azt mondta, hogy a kormány kész a párbeszédre, de azt nem mondta meg, hogy az államfő fogadja-e a bányászokat.

A helyi statisztikai hivatal szerint Bolívia aranyexportja 2021-ben 53,3 tonna volt, mintegy 2,5 milliárd dollár (905 milliárd forint) értékben.