Erős földrengés rázta meg Görögországot

földrengés illusztráció
Vágólapra másolva!
Péntek reggel egy 5,1-es erősségű földrengés rázta meg a görögországi Evia szigetét, amelyet Athénban is éreztek. Az fővárosi geodinamikai intézetben a rengés fókuszmélységét 14,2 kilométeren mérték.
Vágólapra másolva!

A földrengés epicentruma hat kilométerre keletre volt Prokopio falutól, Mantoudi településen.

Hét perccel később egy 3,7-es erősségű utórengést is lehetett észlelni.

Fanis Spanos, Közép-Görögország regionális kormányzója elmondta, hogy a szupermarketek polcairól leestek a tárgyak. Sérültekről egyelőre nem érkezett jelentés.

2021-ben ugyanezen a területen több kisebb földrengést is észleltek.

Júniusban 4,8-as erősségű földrengés volt a közép-görögországi Atalanti város közelében, Evia szigetével szemben. Márciusban korábban egy 5,2-es erősségű földrengés rázta meg a dél-görögországi Küthéra szigetét.

A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy Görögországot egy olyan nagy földrengéshullám érheti, mint amilyen korábban Törökországot és Szíriát is sújtotta.

Két külön interjúban Konstantinos Synolakis és Costas Papazachos professzorok hasonló következtetéseket vontak le, amikor a görögországi régió szeizmikus tevékenységének előzményeit értékelték - írta a GreekReporter.

Görögország szeizmikusan rendkívül aktív régióban fekszik.

Görögország a Földközi-tenger keleti részén, az afrikai és az eurázsiai lemezek közötti összetett geológiai határzónában fekszik.Görögország északi része az eurázsiai lemezen, míg déli része az égei-tengeri lemezen fekszik.