Több mint 2000 év börtönt szabott ki az olasz bíróság a maffiaperben

bíróság, maffia, Olaszország
Lamezia Terme, 2023. november 20. Brigida Cavasino, a bírói tanács elnöke (k) két bíró, Claudia Caputo (b) és Germana Radice jelenlétében felolvassa az ítéleteket az olaszországi szervezett bűnözés történetének második legnagyobb perében egy különleges bunkerben kialakított tárgyalóteremben, a dél-olaszországi, calabriai Lamezia Termében 2023. november 20-án. A pert a világ legerősebbnek tartott bűnszövetkezete, a calabriai maffia, a 'ndrangheta tagságával gyanúsított több mint 300 vádlott ellen folytatták, rájuk az ügyészség összesen 4744 évi börtönbüntetést kért. MTI/AP/Valeria Ferraro
Vágólapra másolva!
Súlyos börtönbüntetéseket szabtak ki hétfőn a 'Ndrangheta nevű olasz szervezett bűnözői csoport több mint kétszáz tagjára a dél-olaszországi Calabria tartomány illetékes büntetőbíróságán indult tömegperben.
Vágólapra másolva!

A bűnösnek talált 207 maffiózót összesen 2200 év börtönnel sújtották, 131 vádlottat felmentettek. Az ítélethirdetés több mint két órán át tartott. A legsúlyosabb büntetéseket - fejenként 30 év szabadságvesztést - a 'Ndrangheta két vezetőjével szemben állapították meg.

A legismertebb vádlott Giancarlo Pittelli ügyvéd, a Forza Italia kormánypárt volt parlamenti képviselője, aki 11 év börtönt kapott, bár a vádhatóság 17 évet követelt.

Brigida Cavasino, a bírói tanács elnöke két bíró, Claudia Caputo (balra) és Germana Radice jelenlétében felolvassa az ítéleteket az olaszországi szervezett bűnözés történetének második legnagyobb perében egy különleges bunkerben kialakított tárgyalóteremben, a dél-olaszországi, calabriai Lamezia Termében 2023. november 20-án Forrás: MTI/AP/Valeria Ferraro

2021 januárjában az eddigi legnagyobb bírósági per kezdődött meg a calabriai bűnszervezet tagjaival szemben Lamezia Terme városának egyik raktárépületében, amelyet szigorú biztonsági intézkedések mellett bírósági ülésteremmé alakítottak át.

A vádlottak padján ülő 338 maffiózóval szemben az ügyészség összesen csaknem ötezer év börtönt követelt.

A vádpontok a drogkereskedelemtől a bűnszervezet alapításán át a pénzmosásig, zsarolásig és gyilkossági kísérletekig terjednek.

A vádlottak - köztük politikusok, ügyvédek és üzletemberek - terjedelmes listája mutatja, mennyire mély gyökerekkel rendelkezik a 'Ndrangheta Calabriában.

A per átfogó nyomozások eredménye, amelyek 2019 decemberében - az 1980-as évek óta legnagyobb maffiaellenes művelet keretében - 338 gyanúsított elfogásához vezettek nemcsak Olaszországban, hanem Németországban, Bulgáriában és Svájcban is.

A 'Ndrangheta világ legerősebbnek tartott maffiaszervezeteinek egyike, uralja a nemzetközi kábítószerkereskedelmet, de bevételi forrásaihoz tartozik a fegyvercsempészet, a pénzmosása és korrupciós ügyletek is. Szakértők szerint a bűnszervezet évente 50-100 milliárd euró bevételt termel.