Zsigmond Barna Pál: Olyannak szeretnénk megőrizni Európát, amilyennek megörököltük

Aradi, vértanúk, október 6., koszorúzás
Budapest, 2023. október 6. Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára beszédet mond az aradi vértanúk kivégzésének 174. évfordulója alkalmából tartott koszorúzási ünnepségen a Batthyány-mauzóleumnál, a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben 2023. október 6-án. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Zsigmond Barna Pál ünnepi megemlékezésen vett részt és kétoldalú tárgyalást folytatott Svájcban.
Vágólapra másolva!

"Az 1956-os forradalom évfordulója az emlékezés és az ünneplés napja minden magyar számára, éljen bárhol is a világban. A külhoni magyarok mindig érezhetik és tudhatják: nincsenek egyedül, ők is részesei a magyar nemzetnek" - többek között erre emlékeztetett Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának miniszterhelyettese Bernben, a nemzeti ünnep alkalmából tartott rendezvényen. Az államtitkár a svájci látogatása során kétoldalú tárgyalást folytatott tegnap Alexandre Fasellel, a Svájci Konföderáció Külügyi Hivatalának államtitkárával, továbbá találkozott a helyi magyarság képviselőivel is.

Zsigmond Barna Pál miniszterhelyettes hazánk berni nagykövetségének 1956-os megemlékezésére érkezett Svájcba. Az ünnepi programok keretében találkozott a helyi magyar közösségek vezetőivel, illetve a Neumann János Tudós Társaság tagjaival is. A nemzeti ünnep alkalmából Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést kapott Dr. Ónodi Tamás, a Neumann János Tudós Társaság alapító tagja, Arany Érdemkeresztet Áchim Erzsébet orgonaművész, a magyar közösség kiemelkedően aktív szereplője, és szintén Arany Érdemkeresztet Hirschi Ágnes, aki Carl Lutz nevelt lányaként mindent megtesz az egykor több tízezer zsidót megmentő svájci diplomata emlékének méltó megőrzéséért.

Zsigmond Barna Pál az ünnepi beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy 1956-57-ben - lakosságarányosan - Svájc fogadta be a legtöbb menekülő honfitársunkat, és a rákövetkező időszakban is sok olyan magyar lelhetett itt új otthonra, aki a magyarországi vagy a környező országokban fennálló kommunista rezsimek elől menekült. Mint mondta, ezért köszönet illeti a svájciakat. A miniszterhelyettes arra is emlékeztetett, hogy 1956. október 23-ának évfordulója az emlékezés és az ünneplés napja minden magyar számára, éljen bárhol a világban. Zsigmond Barna Pál arról is beszélt, hogy a forradalom napjai rámutattak a birodalmi gondolkodás alapvető hibáira, és arra is, hogy annak logikája a nemzeti szuverenitás legnagyobb ellensége.

Hozzátette: a magyar államiság a nemzeti szuverenitáson alapul, ahogyan eredetileg az Európai Unió is. "Őszintén hisszük, hogy Európa jövőjét a tradicionális értékek jelentik" - jelentette ki, hozzátéve, hogy napjainkban sajnos annak lehetünk a tanúi, hogy mesterségesen kidolgozott ideológiákat próbálnak ráerőltetni a tagállamokra Brüsszelből. "Olyannak szeretnénk megőrizni Európát, amilyennek megörököltük. Mi nem az illegális migráció ösztönzésében, hanem a családok támogatásában hiszünk, és nem a föderalizmusban, hanem a szuverén nemzetállamokban látjuk a kontinens jövőjét" - fejtette ki a miniszterhelyettes.

A svájci látogatás lehetőséget biztosított arra is, hogy Zsigmond Barna Pál kétoldalú találkozó keretében ismertesse hazánk álláspontját az Európai Unióban jelenleg aktuális ügyekben Alexandre Fasellel, a Svájci Konföderáció Külügyi Hivatalának államtitkárával.