Döntés született a robottaxikról az Egyesült Államokban

A Cruise Origin nevű önvezető autó.
Vágólapra másolva!
Visszavonta a Cruise önvezető autóinak engedélyét a kaliforniai gépjárműveket szabályozó hatóság (DMV). A döntést azzal indokolták, hogy az önvezető autók több biztonsági előírásnak nem feleltek meg és a cég félrevezető információkat közölt a technológiáról.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Országos Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NHTSA) vizsgálatot indított a Cruise 600 önvezető autóinak ügyében, és egy kaliforniai hivatal még tavaly egy névtelen levél miatt kezdett el vizsgálódni az ügyben, miszerint

a vállalat túl korán indította el robotaxi szolgáltatást.

A Cruise Origin elnevezésű önvezető autó. Forrás: MTI/EPA/Majama Kimimasza

A vállalat Egyesült Államok-szerte terjeszkedik, nemrég Miamiban, Nashvilleben és más városokban is elindította a szolgáltatást, San Franciscóban pedig a lakosság tiltakozása ellenére bővítette ki a lefedettséget.

A cég szóvivője közölte, hogy a Cruise szünetelteti az önvezető autók üzemeltetését a DMV döntése miatt.

A cég először a Chevrolet Bolt autókat szerelte fel az önvezető szoftverrel, majd később áttért a Cruise Origin autókra is, ami már kormánnyal se volt felszerelve.

A tavalyi indulás után néhány héttel a vállalat egyre több járműve hibásodott meg, hatalmas dugókat okozva San Francisco utcáin.

A DMV közölte, hogy a tiltás addig érvényes, amíg a cég újra nem igényel engedélyt, de az emberi sofőrt is alkalmazó tesztek folytatódhatnak.

Az NHTSA szintén vizsgálódik és tavaly decemberben mintegy 240 autó kapcsán indított vizsgálatot, miután túl erős fékezésekről és a forgalom blokkolásáról érkeztek jelentések - írta a vg.