Magas szintű katonai helikopteres kiképzést tartanak a héten Pápán

államalapítás ünnepe, légiparádé, Szent István nap, gripen, Duna felett repülnek, katonai légiparádé, Magyar Honvédség bemutatója, hadászati repülőgépek, helikopterek, ejtőernyős válogatott, 2023. 08. 20.
Vágólapra másolva!
Helikopterek személyzetének legmagasabb szintű harcászati kiképzése zajlik a pápai MH 47. Bázisrepülőtéren.
Vágólapra másolva!

Az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) helikopterprogramjaira épülő gyakorlatban hat nemzet katonái vesznek részt, annak során az unió helikopteroktatóit választják és képzik ki - tájékoztatott az MTI.

A képzés két fázisból áll: a négy hetes földi gyakorlatot Portugáliában tartották, a háromhetes repülőfázisnak 2021 óta Pápa a helyszíne

- tájékoztatta a sajtó munkatársait Simon Zsolt ezredes, gyakorlatigazgató, aki kiemelte, hogy a képzés ideje alatt a résztvevők

komoly mentális és fizikai igénybevételnek vannak kitéve, az oktatók pedig folyamatosan figyelik és értékelik őket.

A háromhetes repülőfázis során harcászati kötelékmanővereket, vadászgép elleni kitörést, légvédelmi rendszerek elleni védekezést, rádióelektronikai zavarás elleni védelmet, konvojkísérést és gépjármű-feltartóztatást kell végrehajtani.

A pénteken záruló gyakorlat célja a komplex légművelet tervezése és végrehajtása. Emellett a katonáknak vadászgépekkel és harcászati erőkkel közösen kell a feladatokat végrehajtaniuk.

A képzésben hat helikopter személyzete vesz részt, köztük egy magyar egység.

A magyar résztvevőkön kívül Csehországból, Portugáliából, Szlovákiából, Németországból és Ausztriából érkeztek katonák.

2024 és 2026 között legalább további három alkalommal ad otthont Magyarország a HTIC oktatóképzésnek.