Sorsdöntő választás előtt áll Lengyelország

MORAWIECKI, Mateusz
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a kormányzó Jog és Igazságosság Pártjának vezetője.
Vágólapra másolva!
Lengyelországban a jobboldal újraválasztása erősítené, míg a baloldal hatalomrakerülése gyengítené mind a magyar érdekképviseletet, mind a visegrádi csoportot - erről beszélt Szikra Levente, az Alapjogokért Központ vezető elemzője a Magyar Nemzetnek.
Vágólapra másolva!

Interjút adott Szikra Levente, az az Alapjogokért Központ vezető elemzője a holnap esedékes lengyelországi parlamenti választások kapcsán a Magyar Nemzetnek. A választás előtti utolsó felmérések szoros küzdelmet jósolnak, ám azt jelzik, a jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) kerülhet ki győztesként: a konzervatív párt támogatottsága 33 százalékon áll, őket a Polgári Szövetség követi 31 százalékkal. A kedvező előrejelzések ellenére azonban korántsem biztos, hogy Kaczynskiék pártja kormányzati többséget is szerez a parlamentben.

A jelenlegi választás tétjét illetően Szikra Levente úgy nyilatkozott:

Hozzátette: Amennyiben egyik fő erő sem szerzi meg egyedül az abszolút többséget, koalícióra lesz szükség, ezért nagy jelentősége van annak, hogy a kisebb pártok milyen eredményt érnek el a választáson.

A megoldás szerinte az lehetne, ha a Jog és Igazságosság összefogna a radikális jobboldali társadalompolitikát a piacpárti gazdaságpolitikával vegyítő Konföderációval.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a kormányzó Jog és Igazságosság Pártjának vezetője. Az általa vezetett kormány Magyarország legfontosabb európai szövetségese. Forrás: MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka

Ugyanakkor a gazdaságpolitikai kérdésekben tapasztalható éles szembenállás akár komolyabb konfliktushoz is vezethet. Az ellenzék vezető ereje, a jobboldali-liberális Polgári Platform (PO) által irányított szövetségnek a centrista-liberális Harmadik Út és a Baloldal jelenthet potenciális szövetségest, ha elérik a bejutási küszöböt – tette hozzá.

Nemcsak Magyarországról és a szuverenista erők részéről követik fokozott figyelemmel a lengyelországi eseményeket, a globalista erők is aktivizálták magukat a választási időszakban. Ahogy erről tegnap az Origo is beszámolt,

Épp a lengyel választások előtt szerzett többségi tuladjont a legnagyobb lengyel napilapnál, a Rzeczpospolitánál a Soros-birodalom.

- erre hívta fel a figyelmet az Európai Parlamentben a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselője, Hidvéghi Balázs. A politikus elmondta, hogy nem szabad hagyni, hogy beavatkozzanak egy ország belügyeibe. A parlamenti választások mellett népszavazást is tartanak, amitől függ az állami vállalatok sorsa, a nyugdíjkorhatár és a migrációs paktum sorsa.

Ezek közül a migrációs paktum az, ami az egész Unió jövőjét befolyásolhatja.

Migránsok a lampedusai "hotspoton", Olaszországban. Szika Levente szerint a Jog és Igazságosság (PiS) újabb megbízatása erősítené hazánk uniós tárgyalási pozícióját és lehetővé tenné a migráció elleni közös küzdelem folytatását. Forrás: AFP/Alessandro Serrano

Szikra Levente szerint négy nem lesz a válasz, azaz

elutasítják majd a lengyelek az illegális migránsok befogadásának lehetőségét.

Az ellenzék bojkottra szólított fel a népszavazáson, amit nehéz lesz megvalósítaniuk, mert a népszavazás érvényességéhez – a magyar szabályoktól eltérően – nem az érvényes szavazatok, hanem a megjelentek száma bír jelentőséggel, ennek kell ötven százalék felett lennie. Ezért minden olyan választópolgár, aki szavaz a parlamenti választáson, az a népszavazáson is megjelentnek számít, kivéve, ha visszautasítja a népszavazási szavazólapot.