Kórházba szállították a fukusimai atomerőmű több dolgozóját

Fukushima Daiichi, fukusimai atomerőmű, Fukushima
This March 10, 2018 picture shows the troubled Fukushima Daiichi nuclear power plant being lit up in Okuma, Fukushima prefecture, on the eve of the seventh anniversary of the 2011 Great East japan earthquake. - Japan marked on March 11 the seventh anniversary of a deadly earthquake, tsunami and nuclear disaster that devastated its northeastern coast and left about about 18,500 people dead or missing. (Photo by - / JIJI PRESS / AFP) / Japan OUT
Vágólapra másolva!
Kórházba küldték a fukusimai atomerőmű dolgozóit, miután véletlenül szennyezett víz érte őket amikor egy tömlő véletlenül leoldódott - írta meg a Guardian.  
Vágólapra másolva!

Az üzemeltető Tepco szóvivője szerint öt munkás tisztította azt a csövet amelyek a tengerbe engedi a szennyvizet az erőműből, amikor váratlanul egy tömlő véletlenül levált és a radioaktív víz ráfröccsent két dolgozóra is. Hozzátette, hogy két másik dolgozó takarítás közben érintkezett a szennyezett vízzel.

Két férfit elővigyázatosságból kórházba kellett szállítani miután

a sugárzási szintjük elérte vagy meghaladta a 4 Bq/cm2 küszöbértéket

ami még biztonságosnak tekinthető. A szóvivő közlése szerint a munkások állapota stabil, mindketten körülbelül két hétig maradnak a kórházban az utóvizsgálatok miatt.

Az incidens néhány nappal azután történt, hogy a Tepco befejezte a szennyvíz második adagjának kiengedését az erőműből, és amikor az ENSZ ellenőrei biztonsági felülvizsgálat céljából meglátogatták a létesítményt.

A Tepco augusztus 24-én kezdett el több mint 1 millió tonna vizet szivattyúzni a tengerbe,

ami bírálatokat váltott ki Kínából és a helyi halászközösségekből is. Japán álláspontját, miszerint a kibocsátott víz ártalmatlan, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség is támogatja. Ellenben a szennyvíz kiöntését Kína és Oroszország is elítélte.

A lap közölte, a víz kibocsátása arra szolgál, hogy helyet csináljanak a sokkal veszélyesebb feladatnak, a radioaktív fűtőelemek és a törmelék eltávolításának a három megsérült reaktorból.