Most dőlhet el a háború Ukrajnában

Avdivka, Ukrajna, Oroszország, háború, orosz-ukrán háború, Donyeck, aknavető, katona
DONETSK OBLAST, UKRAINE - JUNE 02: Ukrainian soldiers prepare to open fire on Russian positions to protect the defensive line on the frontline towards the city of Avdiivka, Donetsk Oblast, Ukraine on June 02, 2023. Muhammed Enes Yildirim / Anadolu Agency (Photo by Muhammed Enes Yildirim / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Újabb stratégiai vereség elé néznek az ukránok. Akárcsak Bahmutnál, Avgyijivkában is felőrlik őket az oroszok. A háború végső kimenetele is eldőlhet itt, állítják szakértők.
Vágólapra másolva!

Az orosz haderő, kihasználva az ukrán ellentámadás sikertelenségét, október 10-én kezdte meg hadműveleteit Avgyijivka városánál. Céljuk az, hogy bekerítsék és elfoglalják a megerősített ukrán állásokat, amelyeket a környező dombokon, valamint az ipari területeken alakítottak ki. A harc jelenlegi állása az alábbi térképen látható:

Az összecsapás fontosságát jelzi, hogy mindkét fél óriási erőket dob be a küzdelembe, az oroszok már védekező állásokat építenek az újonnan elfoglalt pontokon, az ukránok pedig átcsoportosítják erőiket más területekről.

Mindkét fél nagy veszteségekkel számolhat, egyes források szerint az utóbbi héten 1000 ukrán katona és 60 eszköz semmisült meg a heves harcokban. A terület stratégiai fontosságú mindkét fél számára, akárcsak Bahmut. Az orosz állami televízió felvétele az éppen elfoglalt stratégiai pontokról:

Ukrajna elvesztette pozícióit a Terrikonon, az Avgyijivkától délre fekvő meddőhányó hegyen, ami jókora stratégiai előnyt biztosít a támadó félnek. Úgy tűnik, hogy az oroszok megrongálták a Terrikon lőállásait, ezért az ukránok visszavonultak, és mára már senki sem kontrollálja fizikailag a hegyet.

Ez kedvezőtlen fejlemény az ukránok számára, mert elvesztették taktikai előnyüket. Sőt, ha egy jövőbeni támadás során az oroszok vonják ellenőrzésük alá a magaslatot, akkor ők határozzák meg az északról történő bekerítés feltételeit.

Stephen Bryen (egykori USA védelmi minisztériumi szakértő) biztonságpolitikai stratéga szerint az Avgyijivkáért vívott csata eldöntheti az ukrajnai háborút. Mint írta, a bahmuti csata elvesztése és a sikertelen ellentámadás után nem világos, hogy Ukrajna megengedhet-e magának egy újabb vereséget Avgyijivkánál - írja többek között ezt is az Asia Times lapban.