Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Itt van Irán súlyos fenyegetése: világháború jöhet

HAMENEI, Szajed Ali; RÓHÁNI, Haszan; RAISZI, Ebrahim
Teherán, 2021. június 18. Ebrahím Raiszi keményvonalas elnökjelölt a sajtónak nyilatkozik, miután leadta szavazatát az iráni elnökválasztáson Teheránban 2021. június 18-án. A mostani elnökválasztáson Haszan Róháni helyéért csaknem hatszázan indultak, az Őrök Tanácsa azonban csak hét jelölt indulását engedélyezte. A legesélyesebbnek az Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője által támogatott Ebrahim Raiszit tartják. MTI/EPA/Abedin Taherkenareh
Vágólapra másolva!
Irán ismét súlyos fenyegetést küldött Izraelnek és egyben felszólította a muszlim országokat, hogy vezessenek be totális szankciókat Izrael ellen. Az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) tagállamainak szankciókkal és olajembargóval kellene sújtaniuk Izraelt, valamint ki kellene utasítaniuk országaikból az izraeli nagyköveteket - jelentette ki Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter szerdán a szervezet rendkívüli ülésén Dzsiddában.
Vágólapra másolva!

Irán ismét súlyos fenyegetést küldött Izraelnek és egyben felszólította a muszlim országokat, hogy vezessenek be totális szankciókat Izrael ellen. Az OIC a gázai Al-Ahli kórháznál kedden történt, több száz halálos áldozatot követelő robbanást követően döntött tagállamainak összehívásáról a szaúd-arábiai városban.

Irán Izrael legnagyobb ellensége Forrás: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

- áll az iráni külügyminisztérium közleményében.

Irán nem áll diplomáciai kapcsolatban Izraellel.

Amirabdollahián emellett szorgalmazta egy muszlim jogászokból álló csoport felállítását is, amely az Izrael által Gázában elkövetett háborús bűnöket dokumentálná.

A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, és több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint legkevesebb 199 embert elraboltak és túszként tartanak fogva.

A gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezet ellen indított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már meghaladta a 3300-at, a sebesülteké pedig a 13 ezret. Izrael a támadásra válaszul leállította az övezet villanyáram-, üzemanyag-, élelmiszer- és egy időre a vízellátását is, az izraeli kormány pedig megfogadta, hogy eltörli a Hamászt a föld színéről.

A Gázai-övezetben működő baptista kórháznál kedden történt robbanásban palesztin közlés szerint 500 ember halt meg. A Hamász és a Palesztin Nemzeti Hatóság Izraelt okolta és "mészárlással" vádolta a hadsereget, míg Izrael szerint a robbanás az Iszlám Dzsihád elhibázott rakétakilövésének a következménye.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről