Hunter Biden ma bíróság elé áll: akár 25 évet is kaphat

Hunter Biden, Robert Hunter Biden
(FILES) Hunter Biden, the son of US President Joe Biden, attends the annual White House Easter Egg Roll on the South Lawn of the White House in Washington, DC on April 18, 2022. Hunter Biden has pleaded guilty to two counts of failure to pay federal income tax, prosecutors said on June 20, 2023. Biden, in a plea agreement with the US Attorney's Office in his home state of Delaware, also acknowledged possessing a firearm despite being a drug user. (Photo by MANDEL NGAN / AFP)
Vágólapra másolva!
Hunter Biden, Joe Biden jelenlegi amerikai elnök fia minden bizonnyal ártatlannak vallja majd magát az illegális fegyvertartással kapcsolatos vádakban.
Vágólapra másolva!

Hunter Biden ellen több bűncselekmény miatt emeltek vádat egy 38-as kaliberű Colt Cobra revolverrel összefüggésben, amit 2018-ban vásárolt valakitől.

  • Az ifjú Bident egyrészt azzal vádolják, hogy amikor kitöltötte a fegyvervásárláshoz szükséges űrlapot, két hazugságot is leírt. Az egyik hazugsága az volt, hogy akkoriban nem fogyasztott kábítószert.
  • Ugyanezen nyilatkozat alapján egy harmadik vádpontot is felhoztak ellene, amiért illegálisan birtokolta a fegyvert. Gyanús, hogy a fegyvert 2018 októberében mindössze 11 napig tartotta magánál, majd gyorsan megszabadult tőle.

Hunter Biden ügyvédje, Abbe Lowell arról tájékoztatta a bíróságot, hogy védence ártatlannak fogja vallani magát a kedden, helyi idő szerint délelőtt 10 órakor tartandó bírósági tárgyaláson, amelyet a Bidenek szülővárosában, Wilmingtonban lévő szövetségi bíróságon tartanak.

Hunter Biden, Joe Biden jelenlegi amerikai elnök fia (Fotó: MANDEL NGAN / AFP) Forrás: AFP/Mandel Ngan

Az elnök fia 25 éves börtönbüntetéssel nézhet szembe

Hunter Biden egy neki kedvezőtlen bírósági döntés esetén akár 25 év letöltendő börtönbüntetést is kaphat.

Lowell, Biden ügyvédje arra kérte az ügyben eljáró Christopher Burke bírót, hogy engedélyezze a Kaliforniában élő Biden számára, hogy ne személyesen, hanem videohívás útján jelenjen meg a bíróságon. Ezt a kérést a bíróság elutasította.

— írta Burke az indoklásában.

Júliusban Hunter nem tudott megkötni egy megállapodást David Weiss szövetségi ügyésszel, amely felmentette volna a fegyverrel kapcsolatos vádak alól, viszont cserébe bűnösnek kellett volna vallania magát két adóvádban. Ha Hunter megkötötte volna az alkut, az ügyészség ígérete szerint biztosan megmenekült volna a börtöntől.

Az elnök fiának korábban szexbotrányai is voltak mindenféle prostituáltakkal Forrás: Daily Mail/dailymail.co.uk

Más ügyekben is nyomoznak Hunter Biden ellen

A Hunter Biden elleni további nyomozások miatt Weiss különleges jogtanácsossá lépett elő, miután a vádalku nem jött létre. Weiss kijelentette, hogy az ügyészség még mindig nyomozást folytat az elnök fia ellen különböző adóvádak miatt.

Az elnök fiának különböző gyanús kínai és ukrajnai üzleti ügyletei, amikor apja még Barack Obama idején az ország alelnöke volt, folyamatosan a Szövetségi Nyomozóiroda célkeresztjében voltak és politikai muníciót szolgáltattak a republikánusoknak.

Hunter Biden és apja, Joe Biden (Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP) Forrás: AFP/Andrew Caballero-Reynolds

Kevin McCarthy képviselőházi elnök a múlt hónapban engedélyezte a Biden elnök fiával is összefüggésben álló vádemelési vizsgálat megindítását.

Ha ezek az elnököt is érintő vádak igaznak bizonyulnak, úgy ez lehet az Amerikai Egyesült Államok valaha volt legnagyobb politikai botránya.