Lopott festmények kerültek elő, egy furgonnal vitték őket a holland műkincsvadász házához

Vágólapra másolva!
  Újabb hat ellopott festményt talált a holland műkincsvadász, a műkincs világ "Indiana Jones-a".
Vágólapra másolva!

A férfi azt állítja, hogy a medembliki városházáról elvitt műveket otthonában tették le - számolt be a The Guardian.

Az ismert holland művészeti nyomozó további hat festményt talált meg, köztük Orániai Vilmos portréját és egy VII. századi király első ábrázolását.

Arthur Brand, aki a múlt hónapban világszerte címlapokra került, amikor egy Ikea-táskába gyömöszölt, ellopott Van Gogh-képet talált, úgy véli, hogy a széles nyilvánosságot kapott sikere vezetett az újabb felfedezésekhez.

A múlt hónapban az ország északi részén található Medemblik városházáról hat festményt vittek el a tolvajok. Bár a zsákmány pénzben kifejezett értéke nem jelentős - körülbelül 100 000 euró (40 millió forint), a festmények történelmi jelentőségűnek számítanak.

Köztük van Radbod, a frízek királyának legkorábbi ismert portréja Kr. u. 680-ból.

Brand elmondta, hogy péntek este otthon ült és focit nézett, amikor csengettek, és egy férfi egy furgonban segítséget kért tőle, hogy kipakoljon néhány árut.


- mesélte Arthur Brand, hozzátéve:

Soha nem adja fel az informátorait

A szeptemberi első betörés után Brandet a holland sajtóban többször is idézték, amikor azt mondta, hogy a tolvajoknak hat kerékpárt kellett volna ellopniuk, mivel ezeket könnyebb lett volna tovább értékesíteni.

Ezek a nyilatkozatok, valamint a Van Gogh visszaszerzése körüli hírverés valószínűleg arra késztette a tolvajokat, hogy egyszerűen visszaadják a festményeket - mondta Brand.


- fogalmazott a férfi.

Brand reméli, hogy a Van Gogh-gal kapcsolatos lendület egy másik kép visszaszerzéséhez is vezet, Frans Hals Két nevető fiú című remekművének megtalálásához.

A bostoni Isabella Stewart Gardner Múzeum számára is szeretné visszaszerezni a műveket, ahonnan 1990-ben 500 millió dollár értékű festményeket loptak el Vermeer, Manet és Rembrandt műveiből.

A medembliki hatóságok 10 000 eurós jutalmat ajánlottak fel a festmények biztonságos visszaszolgáltatásáért, de a jutalomért senki nem jelentkezett.

- viccelődött Brand és azt mondta, nem fogja felvenni ezt az összeget,