Brutális migrációs nyomás nehezedik Európára

Lampedusa, olaszország, migráns, illegális, embercsempész, 2023, szeptember, rendkívüli
Migrants from a migrant housing centre on the Italian island of Lampedusa, are guided by a security official on September 14 2023, as they prepare to board the ship "Galaxy", bound to the Sicilian town of Porto Empedocle. The tiny Italian island of Lampedusa struggled on September 14, 2023 to cope with a surge in migrant boats from North Africa after numbers peaked at 7,000 people -- equivalent to the entire local population. (Photo by Alessandro Serranň / AFP)
Vágólapra másolva!
Európa déli határvidékén döbbenetes a helyzet: a behajózó migránsokkal néhány nap alatt a többszörösére nőtt a Lampedusa szigetén tartózkodók száma. Az elmúlt 24 órában többen szálltak partra, mit a sziget összlakossága.
Vágólapra másolva!

Mi történik Lampedusán?

Idén szeptember közepén kevesebb mint huszonnégy óra alatt hétezren szálltak partra az Olaszországhoz tartozó Lampedusa kikötőjében, ami valamivel több, mint a sziget összlakossága. A következő napokban folyamatosan emelkedett az érkezők száma, szeptember 20-ára már a tizenötezret is meghaladta. A szigeten szinte az állam által is kezelhetetlen állapot állt be. A migránsoknak fenntartott központok gyorsan megteltek, a háromszáznyolcvan ember befogadására képes állomáson tartózkodók száma olykor a hétezer főt is meghaladta.

Migránsok Lampedusán (Fotó: Alessandro Serranň / AFP) Forrás: AFP/Alessandro Serrano

Mivel a helyzet teljesen tarthatatlan, az olasz kormánynak két lehetősége van:

  1. visszaküldheti a migránsokat oda, ahonnan jöttek,
  2. vagy javaslatot tehet arra, hogy szétosztásra kerüljenek Európa országaiban.

Egyik megoldást sem könnyű megvalósítani, egyrészt mert a Tunéziából behajózó migránsok háború vagy katasztrófa sújtotta területekről menekültek, ahová nem tudnak visszamenni, másrészt mert bár az Európai Unió támogatásáról biztosítja Olaszországot, az egyes tagállamok nem akarják befogadni az onnan érkező migránsokat. Sőt, több szomszédos állam már ellenőrzés alá vette olasz határát.

Lampedusa különösen erős nyomás alatt áll

Lampedusa évek óta az afrikai embercsempészek kedvelt európai célpontja. Az illegális migráció következtében nem egy hajóbaleset történt a sziget közelében, rengeteg bevándorló vesztette életét. 2013 októberében egy több mint ötszáz migránst szállító hajó süllyedt el, a tragédiában háromszázan meghaltak. Azóta is rendszeresen érkeznek az afrikai menekülteket szállító vízi járművek, hol kisebb, hol nagyobb mennyiségben a Szicíliához közeli sziget partjaihoz.

Az uniós fogadóállomáson és a Molo Favaloro kikötő közelében káosz alakult ki. Miközben az érkező migránsokat karkötővel próbálták regisztrálni, a vöröskereszt önkéntesei élelmet és pokrócot osztottak nekik. Ezt követően a hatóságok elkezdték az embereket az olasz szárazföldre szállítani. A több száz hajó nagy része Tunéziából érkezett, és az utasok többsége Nigériából, Sierra Leone-ból, Szudánból, Csádból, Guineából és Kamerunból származik. A fuvarért fejenként 1000–5000 tunéziai dinárt, azaz 115–580 ezer forintnyi összeget fizettek, s akadnak köztük várandós nők és több száz kísérő nélküli kiskorú is.

Az Európai Unió július 16-án írt alá egyetértési nyilatkozatot Tunéziával. Ezt az afrikai ország a tömeges embercsempészettel megszegte, a nyilatkozat szerint ugyanis az EU anyagi támogatást nyújt Tunéziának, az afrikai ország pedig ezért cserében visszatartja az Európa felé induló migránshajókat.

Mit tesznek Európa vezetői?

Az Európai Unió vezetői ugyan reagáltak az olaszországi eseményekre, de ezt többnyire szavakkal tették, sem mint tettekkel. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Giorgia Meloni olasz kormányfő kíséretében szeptember 17-én Lampedusára utazott, hogy felmérje a helyzetet, és az EU támogatásáról biztosítsa a helyieket. A két politikus ellátogatott a migráció legfontosabb helyszíneire, a Molo Favaloro kikötőhöz, a hajótemetőbe és a fogadóállomásra is.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke távozik az Európába igyekvő illegális bevándorlóknak Lampedusa szigetén létesített befogadóközpontból 2023. szeptember 17-én. Von der Leyent Meloni hívta meg a helyzet súlyosságának felmérésére, mert az előző napokban összesen több mint 10 ezer migráns érkezett a 6300 lakosú dél-olaszországi szigetre Forrás: MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco

Délután a közös sajtótájékoztatón Meloni megköszönte Von der Leyennek, hogy azonnal elfogadta a meghívást, együttműködést kért az uniós intézményektől, de hangsúlyozta, hogy az EU részéről ez nem szolidaritás Olaszország iránt, hanem felelősségteljes cselekedet saját magával szemben, hiszen a migráció nemcsak az olaszok,

hanem egész Európa gondja. Megjegyezte azt is, hogy Lampedusa nemcsak Olaszország, de egész Európa határa, amelynek megvédése közös feladat.

Senki sem akarja elosztani a migránsokat

Az EU-s vezetők közös teherviselésről, támogatásról és kollektív megoldásokról beszélnek, a tagországok viszont már korántsem olyan lelkesek az olasz probléma magukra vállalását illetően. Az unió két vezető tagállamában, Németországban és Franciaországban szintén hatalmas terhet jelent a saját határokra nehezedő migrációs nyomás, és nem akarják mindezt tetézni az Olaszországon keresztül érkező áradat befogadásával.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter kijelentette, megerősítik a franciaországi Menton és az olasz Ventimiglia közötti határszakaszt, ahol a napokban a kétszeresére nőtt a migrációs forgalom. A határ francia oldalán migránsellenőrző központokat állítanak fel, és mozgósították a terrorelhárítást.

Gérald Darmanin (Fotó: Thomas SAMSON / AFP) Forrás: AFP/Thomas Samson

Gérald Darmanin szeptember 18-án Rómába látogatott, ahol olasz kollégájával, Matteo Piantedosival tárgyalt. A francia politikus későbbi X-bejegyzéséből kiderült, hogy a találkozón egy közös megoldás kidolgozásáról beszéltek, ám Darmanin egyértelművé tette: országa nem fogad be lampedusai migránsokat.

Németországon és Franciaországon kívül Ausztria és Lengyelország is állást foglalt már. Szomszédos országként Ausztria szintén megerősítette határvédelmét, és Rómát okolja a válság nem megfelelő kezeléséért. Lengyelország kicsit távolabb van, de Mateusz Morawiecki miniszterelnök sietett leszögezni, hogy hallani sem akarnak a Lampedusába érkező migránsok lengyelországi letelepítéséről.

Lengyelország nem törik meg! Nem engedünk be senkit! A lengyel nők és gyerekek biztonságban lesznek
– írta X-bejegyzésében a lengyel kormányfő, ami azért is lehet különösen fájó pont Meloninak, mert Morawiecki az egyik legnagyobb szövetségese az unión belül.

A valódi megoldást Orbán Viktor már 2017-ben vázolta

Az olasz miniszterelnök maga is úgy látja, nem a migránsok szétosztása jelentene megoldást, hanem a külső határok védelmének megerősítése és az útnak induló migránsok megállítása. A Von der Leyennel közösen tartott sajtótájékoztatón Meloni elmondta, maguk a menekültek is ezt kérték tőlük: segítsenek, hogy otthon maradhassanak, és ne kelljen annyi embernek útnak indulnia a bizonytalan jövő felé.

Orbán Viktor Magyarország déli határkerítésének egy szemléjén Forrás: Orbán Viktor - Facebook

Orbán Viktor 2017-ben a magyar szolidaritásról és a Magyarország által a keresztény közösségeknek nyújtott támogatásról beszélt egy keresztényüldözésről tartott nemzetközi konferencián. Itt a miniszterelnök azt mondta, hogy

Magyarország a fordítottját teszi annak, amit „Európa jelenleg művel".

– emelte ki Magyarország miniszterelnöke, hangsúlyozva, hogy a migrációs válság valódi megoldását a migránsok útnak indulása előtti pont felfejtésében kell keresni.