Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Készültség egy újabb arab országban, nagy baj jöhet

Palesztina; háború; izraeli háború; konfliktus, 2023.10.12.
Gáza, 2023. október 11. Sűrű fekete füst tör a magasba egy izraeli légitámadást követően Gázában 2023. október 11-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, több mint 1200 izraeli életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások legalább 900 ember halálát okozták a Gázai övezetben. MTI/EPA/Mohamed Szaber
Vágólapra másolva!
Egyiptom, a Gázával határos másik ország Izrael mellett, a héten gyorsan lépett, hogy megerősítse határát, és megakadályozza, hogy palesztinok áradata lépjen be egyiptomi területre a Hamász elleni izraeli ellentámadás során.
Vágólapra másolva!

Az izraeli hadsereg kedden azt javasolta, hogy azok a palesztinok, akik nem akarják, hogy a Hamász terroristái emberi pajzsként használják őket, meneküljenek át az egyiptomi határon. Richard Hecht izraeli alezredes később, kedden visszavonta ezt a tanácsot.

— mondta Hecht.

Gáza, 2023. október 11. Sűrű fekete füst tör a magasba egy izraeli légitámadást követően Gázában 2023. október 11-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, több mint 1200 izraeli életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások legalább 900 ember halálát okozták a Gázai övezetben. MTI/EPA/Mohamed Szaber Forrás: MTI/EPA/Mohamed Szaber

A rafahi átkelőt nyilvánvalóan azért zárták le, mert Izrael több bombát is ledobott a közelében. Az izraeli védelmi erők (IDF) kedden közölték, hogy légicsapásokat hajtottak végre egy Rafah közelében lévő alagút ellen, amelyet palesztin terroristák fegyverek és felszerelések csempészésére használnak. Az IDF figyelmeztette a gázai és egyiptomi tisztviselőket, hogy az alagút ellen légicsapás következik.

– közölte kedden az IDF.

Egy palesztin anya öleli fiát a 2023. október 9-i izraeli légicsapás után Forrás: Middle East Images via AFP/Mohamed Zaanoun

Egyiptomi tisztviselők állítólag megharagudtak arra, hogy az izraeli hadsereg azt mondta a palesztinoknak, hogy meneküljenek Egyiptomba, míg a gázai lakosok dühösek voltak Egyiptomra, amiért elvágta a menekülés útját.

– írta egy lakó a rafahi átkelő Facebook-oldalán.

Az izraeli csapás az átkelő közelében arra kényszerítette az üzemanyaggal és más, Gázába szánt áruval megrakott teherautókat, hogy forduljanak vissza Egyiptomba. A palesztin belügyminisztérium szerint a munkásokat az egyiptomi tisztviselők saját biztonságuk érdekében utasították, hogy hagyják el a területet.

Ahmed Salem, a Sínai Alapítvány az Emberi Jogokért munkatársa szerda reggel azt mondta a Reutersnek, hogy a rafahi átkelő még mindig zárva van, egyiptomi katonai repülőgépek repülnek a fejük felett, és az egyiptomi szárazföldi egységek közelebb vonultak a határhoz. Az egyiptomi kormány közölte, hogy mentőautókat készítettek elő az esetleges gázai orvosi evakuálásra.

– jelentette a Reuters.

Egyiptomi biztonsági tisztviselők szerdán közölték, hogy tárgyaltak humanitárius segélyfolyosók létrehozásáról a Gázai övezetbe, de kategorikusan elutasították, hogy a palesztin menekültek Egyiptomba meneküljenek.

– panaszkodott Sameh Shoukry egyiptomi külügyminiszter.

Az egyiptomiak több korábbi zavargási hullám során is lezárták a Gázai övezet határát, és a legtöbb muszlim országhoz hasonlóan folyamatosan sürgetik Izraelt a „visszatérési jog" érdekében, amely még több palesztint zsúfolna be Gázába, visszahozva azoknak a leszármazottait, akik Izrael állam 1948-as megalakulásakor távoztak.

A „visszatérési joghoz" való ragaszkodás, amelyet Izrael soha nem fog teljesíteni, kényelmes módja annak, hogy más regionális hatalmak megtagadják a palesztin migránsok befogadását, még akkor is, ha ragaszkodnak a „palesztin nép" iránti elköteleződésükhöz.

A gázai határ túloldalán lévő egyiptomi területnek a terrorizmussal kapcsolatos problémái vannak, beleértve az egyiptomi csapatok és az ISIS-szel és az al-Kaidával szövetséges fegyveresek közötti kegyetlen összecsapásokat. Az izraeliek 2018-ban segítették Egyiptomot az iszlamista terroristák elleni hadjáratban.

A Hamász, a szombati atrocitások elkövetője a Muzulmán Testvériség palesztinai ágának alkotása. A Muzulmán Testvériség rövid ideig uralta Egyiptomot, miután a 2011-es „arab tavaszi" káosz idején megbuktatták Hoszni Mubarak katonai diktátort, amíg a jelenlegi egyiptomi vezető, Abdel Fattáh esz-Szíszi egy 2013-as puccsal hatalomra nem került. Kairónak komoly okai vannak attól tartani, hogy a palesztinok beáramlása – esetleg a Muzulmán Testvériség és a Hamász ügynökeivel megspékelve – biztonsági válságot okozna a rafahi átkelő egyiptomi oldalán.

Palesztinok sebesültek után kutatnak a 2023. október 9-i izraeli légicsapás után Forrás: Middle East Images via AFP/Mohamed Zaanoun

Az ENSZ, amely általában nagyon lelkes a határok nagyszámú menekült előtt történő megnyitásáért, úgy tűnt, megelégszik azzal, hogy Egyiptom nem hajlandó palesztinokat fogadni. Antonio Guterres ENSZ-főtitkár megköszönte Egyiptomnak „a konstruktív elkötelezettséget, hogy megkönnyíti a humanitárius segítségnyújtást a rafahi átkelőn keresztül, és az El Arish repülőteret a kritikus segítségnyújtás számára elérhetővé teszi", de a menekültekről nem mondott semmit.

– mondta Guterres szóvivője, Stephane Dujarric.

A Hamász terrorszervezet által 2023. október 10-én, egy izraeli kibucban lemészárolt izraeli civilek holttestei Forrás: AFP/Jack Guez

A Biden-kormányzat két tisztségviselője kedden az NBC Newsnak elmondta, hogy az Egyesült Államok azon dolgozik, hogy létrehozzon „egy Egyiptomba vezető déli folyosót", amelyen keresztül az amerikaiak elmenekülhetnek a Gázai övezetből, miközben a harcok fokozódnak.

Ugyanezen források szerint Joe Biden elnök „a korábbi felhívásoknál közvetlenebbül fogalmazott", amikor azt mondta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek, hogy kerülje „a nők, gyermekek és nem harcolók halálát eredményező túlzott erőszakot", különösen mivel úgy tűnik, hogy nincs olyan útvonal, amelyen nagyszámú palesztin civil elmenekülhetne Gázából.

A Times of Israel (TOI) emlékeztetett arra, hogy Biden állítólag hasonló „Izrael köré karoló" megközelítést alkalmazott a 2021. májusi gázai háború idején, amikor nyilvánosan teljes mellszélességgel támogatta az izraelieket, miközben négyszemközt azt mondta nekik, hogy korlátozzák a civil áldozatok számát és a lehető leggyorsabban fejezzék be a katonai műveletet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről