A Facebookon dicsekszik a terrorista migráns, hogy megölt három svéd embert

Brüsszel, Belgium, lövöldözés, terrortámadás, terrorkészültség, 2023.10.17.
Brüsszel, 2023. október 17. Igazságügyi szakértők a lövöldözés helyszínén, Brüsszelben 2023. október 16-án. Brüsszelben a legmagasabb - négyes szintre - emelték a terrorkészültséget azt követően, hogy a város központjában két embert agyonlőttek, egy személyt pedig megsebesítettek a Belgium–Svédország Európa-bajnoki selejtező kezdete előtt. Mindkét áldozat svéd futballmezt viselt. Szemtanúk szerint az elkövető a lövések leadása előtt azt kiállította, hogy Allahu Akbar (Allah a leghatalmasabb). MTI/AP/Nicolas Landemard
Vágólapra másolva!
Az elkövető „kifejezetten a svéd futballszurkolókat célozta meg", de a „brutális terrortámadás" teljes körű vizsgálata még folyamatban van - mondta Alexander De Croo belga miniszterelnök. Megerősített biztonsági intézkedéseket vezettek be Belgium egyes helyein, különösen a svéd közösséghez kapcsolódó területeken. Belga sajtóelemzések szerint Svédország a keményvonalas iszlamisták visszacsapásának frontvonalában áll a Korán ismétlődő égetései miatt. Egyelőre sem a hatóságok, sem médiaforrások nem látnak összefüggést az izraeli-palesztin konfliktussal.
Vágólapra másolva!

A belga szövetségi államügyészség tájékoztatása szerint hét személyt vizsgálnak a támadás kapcsán, de ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy tettestársak lettek volna. A rendőrség házkutatást tartott Abdeslam Lassoued utolsó ismert lakcímén, Schaerbeekben.

2019 novemberében nyújtotta be menekültkérelmét, amelyet 2020 októberében elutasítottak, ezt követően eltűnt a hatóságok látóköréből.

2021 februárjában az önkormányzat eltávolította a nemzeti regisztrációs listáról. Sohasem lakott befogadó központban – írta L'Echo nevezetű belga lap.

A brüsszeli merénylőt 2022 júniusában látták az egyik brüsszeli mecsetben Forrás: MTI/AP/Nicolas Landemard

2016-ban egy külföldi titkosszolgálat jelezte, hogy radikalizálódott, de mivel nem volt konkrét bizonyíték radikalizálódására, ezért nem került fel az OCAM terroristákat és szélsőséges személyeket nyilvántartó listájára.

2023 elején a Campine befogadóközpont egyik lakója a közösségi médiában azt állította, hogy Abdeslam Lassoued el volt ítélve terrorizmusért Tunéziában, de a rendőrség megállapította, hogy nem terrorizmus miatt, hanem köztörvényes bűncselekményekért. Abdeslam Lassoued-ot 2022 júniusában látták az egyik brüsszeli mecsetben.

Abdesalem Lassaoued két videót tett fel a Facebookon Slayem Slouma álnéven. Az egyik videón, amelyen az arcát hagyományos arab kendőbe burkolta és Ajax Amszterdam mezt viselt, hűséget fogadott az Iszlám Államnak, kijelentve, hogy „Allah könyve egy olyan vörös vonal, amelyért kész feláldozni magát". A másik videón bejelentette, hogy „Istennek hála, megöltem három svédet".