Egy atomhatalom rettegett vezérével találkozik Putyin

PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2022. november 4. Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond az Oroszországi Történelmi Társaság és az Oroszországi Hadtörténeti Társaság képviselőivel folytatott tanácskozáson Moszkvában 2022. november 4-én, a népi egység napján. Az orosz vezetés 2005-ben nyilvánította november 4-ét a népi egység napjává, amely a lengyel-litván megszállók 1612-es kiűzésének évfordulója. A megszállók elleni népfelkelést Kuzma Minyin és Pozsarszkij herceg vezette. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Jevgenyij Bjatov
Vágólapra másolva!
A CBS értesülései szerint Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel találkozik majd Vlagyimir Putyin orosz elnök. A megbeszélés egyik sarkalatos pontja a fegyverszállítmányok lehetnek.
Vágólapra másolva!

Oroszországba látogathat Kim Dzsongun, annak érdekében, hogy megbeszéléseket folytasson Vlagyimir Putyinnal. Ennek alapján elképzelhető, hogy a jövőben Észak-Korea fegyvereket fog szállítani az oroszok számára, ezzel segítve az Ukrajna elleni háborút.

Az amerikai és brit értesüléseket egyelőre sem Észak-Korea, sem pedig Oroszország nem erősítette meg.

A New York Times forrása szerint Kim Dzsongun egy páncélozott vonattal fog utazni a megbeszélésre, korábban pedig a Fehér Ház is arról értesült, hogy a két ország aktívan tárgyal az esetleges fegyverszállítmányok elindításáról. Szerintük Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter már egy ideje próbálja elérni, hogy Észak-Korea tüzérségi lövedékeket adjon el Moszkvának.

Korábban Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun hajlandóságot mutattak arra, hogy elmélyítsék a két ország kapcsolatát.

Az amerikaiak aggodalmukat jelezték azzal kapcsolatban, hogy milyen eszközöket kap majd Észak-Korea a tüzérségi lövedékekért cserébe. Emellett az Egyesült Államok további szankciók bevezetését is tervezi, ha tető alá hozzák a fegyverkezési megállapodást.