Akár több ezer eurós bírságra számíthat, aki ezekben az országokban a strandon hagyja a törülközőjét

törülköző, strand, nyár
Vágólapra másolva!
Megelégelték a külföldi nyaralóhelyek önkormányzatai a strandon hagyott törölközőket. A turisták készek hajnalban kelni, hogy a partra vigyék a holmijukat, ezáltal biztosítsák a legjobb helyet maguknak. Egyesek arra is képesek, hogy egész éjszakára a tenger mellett hagyják a törölközőjüket, és az sem ritka, hogy nem csak egyet hagynak a strandon. Ezáltal biztosítják a kényelmes fürdőzést és napozást másnapra, az egész családnak. Úgy tűnik, ennek azonban vége lehet. Montenegróban, Horvátországban és Spanyolországban is több száz eurós büntetés járhat ezért − írja a Nova szerb hírportál.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet szemléje szerint

a turisták Spanyolországban például még a napernyőiket is otthagyják a parton.

Az úgynevezett „ernyőháború" már évek óta bevett gyakorlat az ország délkeleti partján fekvő Levante városában. Az üdülők így harcolnak meg egymással, hogy jó helyet kapjanak a homokon, mielőtt a tömeg megindulna.

Ez az egyre elterjedtebb gyakorlat azonban most akár 300 euróba is kerülhet számukra. Több önkormányzat is szigorításokat vezetett be.

A spanyolok nem engedékenyek

Algarrobo, Vélez Málaga és Torrox város 300 eurós bírsággal bünteti azokat, akik felügyelet nélkül hagyják holmijukat azzal a céllal, hogy helyet szerezzenek maguknak a tengerparton.

Valencia környékén viszont még szigorúbbak.

Ott egyes települések akár 3000 eurót is elérő bírságot is kiróttak már az emberekre ezért.

A városközponthoz legközelebb eső strand a Playa de Malvarrossa Valenciában. Forrás: Shutterstock

− mondta Vanessa López, a torroxi önkormányzat illetékese a spanyol sajtónak.

Az intézkedés a lakosok és a strandolók „számos panaszának" eredménye, ugyanis többen is felháborodásuknak adtak hangot, amiért egyesek előre lefoglalják a legjobb helyeket.

Toroxban például a helyi rendőrség járőrözik a strandon, hogy ellenőrizzék, betartják-e a szabályokat.

A magyarok által közkedvelt horvát tengerparton is szigorítottak

A Pag szigetén található Kolan településen is akciót hajtottak végre a strandtörölközők összegyűjtése érdekében.

Novi Vinodolski látképe. Forrás: piet theisohn/Piet Theisohn/Wikiipedia

Fontos, hogy minden strandoló tisztában legyen a környezettel és más emberekkel szembeni felelősségével, és tartsa be a szabályokat, hogy kellemes és biztonságos környezetet lehessen teremteni mindenki számára. Az elszállított tárgyakat a mandrei játszótér előtt lehet átvenni

– közölte az önkormányzat.

Novi Vinodolskiban pedig 200 euró körüli pénzbírság vár azokra, akik holmijukat a parton hagyják

– írja a Nova. A helyi önkormányzat szerint a turisták túl messzire mentek, ezért minden reggel hat körül az illetékesek egy pár kilométerre lévő raktárba viszik a hátrahagyott törölközőket, de a tulajdonosok ritkán mennek el értük.

Montenegró is bekeményített

A tivati önkormányzat közölte, hogy nem tolerálják ezt a jelenséget, és arra kérték a lakosságot, hogy a törölközőiket és egyéb tárgyaikat ne hagyják a strandokon.

Tivat látképe a magasból. Forrás: Shutterstock / Készítette: Dizfoto

E szabály megsértéséért a magánszemélyek esetében 100 euró, jogi személyek esetében pedig 7000 euróig terjedő pénzbírság róható ki.