Vágólapra másolva!
Elképesztő következményei vannak az Alpokban kialakult szélsőséges időjárásnak, amit ugyanaz a mediterrán ciklon okozott, amely Magyarországon is áthaladt - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebookon.
Vágólapra másolva!

Az OMSZ azt írja a Facebook-oldalán, hogy ugyanaz a mediterrán ciklon, amely nálunk is több mint 10 fokos hőmérséklet-csökkenést idézett elő, az Alpokban ennél jóval többet.

A dél-svájci, 1688 méteren elhelyezkedő Zermatt hegyi üdülőhelyen például augusztus 24-én még 31 fokos kánikula tombolt, majd 4 nappal később, 28-án már csak -1 fokot mértek. A település ezért olyan abszurd helyzet alakult ki, hogy

egyik nap még verőfényes napsütéses kánikula van, másnap pedig betemette a települést a havazás.

Az OMSZ szerint rengeteg csapadék hullott a térségben, szintén Svájcban Biasca városában 48 óra alatt 368 millimétert regisztráltak.

Észak-Olaszországban áradások, földcsuszamlások is kialakultak.

Ugyancsak hatalmas károkat okozott a lezúdúló víztömeg Bad Gasteinnél, Ausztriában, ahogyan ez kiderül a Guardian tudósításából.

Barna színű víz ömlött a vízesésből az osztrák fürdővárosban, miután a régiót heves esőzések sújtották.

A felhőszakadások miatt a folyók kritikus szintre emelkedtek, és hétfőn az osztrák Alpokban áradásokat okoztak, többek között a Gasteiner vízesésnél is.