Nagy a baj: napokon belül újabb háború robbanhat ki

Ukrajna, Oroszország, háború, ukrán, orosz, konfliktus, Orosz - Ukrán háború, katona, tank
DONBAS, UKRAINE - JUNE 26: Ukrainian soldiers from Tank battalion of the 24th separate mechanized brigade named after king Danylo are seen with T-72 tank on positions near Konstantinivka in Donbas, Ukraine on June 26, 2023. Wojciech Grzedzinski / Anadolu Agency (Photo by WOJCIECH GRZEDZINSKI / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Újabb háború törhet ki, amely káoszba boríthatja az egész világot. Hamarosan lejár a nigeri puccsistáknak adott ultimátum, ezt követően pedig katonai beavatkozás történhet az országban a demokratikusan megválasztott elnök posztjára való visszahelyezése érdekében. Nemcsak afrikai országok avatkozhatnak be, hanem akár Franciaország is, amely számára Niger kiemelten fontos partner, legfőképpen az urán miatt.
Vágólapra másolva!

A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (Ecowas) megelégelte a Nigerben uralkodó káoszt, és úgy döntött,

vasárnapig ad időt Niger puccsvezetőinek, hogy lemondjanak, és visszahelyezzék a megválasztott elnököt, Mohamed Bazoumot.

2020 óta ez a hetedik puccs Nyugat- és Közép-Afrikában. Tekintettel urán és olajlelőhelyeire, valamint a Száhel-övezetben az iszlamista lázadókkal vívott háborúban játszott kulcsszerepére,

Niger stratégiai jelentőséggel bír az Egyesült Államok, Kína, Franciaország és Oroszország számára.

Az Egyesült Államok már csak élelmiszert és humanitárius segélyt nyújt a nigeri kormánynak – jelentette ki Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere pénteken.

Egyre feszültebb a helyzet a nigeri puccs miatt Forrás: AFP/-

Franciaország kijelentette, hogy támogatni fogja az Ecowas erőfeszítéseit a puccs meghiúsítására, de nem részletezte, hogy ez katonai támogatással is jár-e majd. Catherine Colonna francia külügyminiszter szombaton Párizsban találkozott Niger megbuktatott miniszterelnökével és az ország nagykövetével.

– mondta egy háromnapos találkozó végén Nigéria fővárosában, Abujában Abdel-Fatau Musah, az Ecowas politikai ügyekért, békéért és biztonságért felelős biztosa.

A 15 országból álló testület a konfliktus szításával újabb háborút robbanthat ki a világ egyik legszegényebb régiójában.

Nem világos, hogy mekkora támogatással rendelkezik a blokk - írja a The Guardian. A szomszédos Csád - amely nem része az Ecowasnak, de katonai vezetője, Mahamat Idriss Déby elnök szerepet játszott a közvetítői erőfeszítésekben ezen a héten - azt mondta, hogy nem avatkozik be katonailag. Csád védelmi minisztere, Daoud Yaya Brahim tábornok pénteken a nemzeti televíziónak azt mondta:

Szenegál viszont kész csapatokat küldeni.

Az Ecowas szankciókat vezetett be Niger ellen és csütörtökön delegációt küldött fővárosába, Niamey-be, hogy „békés megoldást" keressenek, de visszautasították őket, ezért nem maradtak sokáig.