Légicsapást mértek egy kormányellenes konvojra Etiópiában, sokan meghaltak

Vágólapra másolva!
Etiópiában légi csapás érte az amharai régióban fekvő Finote Selam várost, a támadásban legalább 26-an meghaltak és 55-en megsebesültek - közölték hétfőn a helyi hatóságok, napokkal azután, hogy az etióp kormány sikeres áttörésről és a konfliktus elcsendesedéséről számolt be.
Vágólapra másolva!

"Óriási robajra lettünk figyelmesek" - mondta egy tanár.

A vasárnap történtek megdöbbentették a helyi közösséget, sokan csak nevüket elhallgatva voltak hajlandók nyilatkozni a médiának a támadásról.

Meg nem erősített helyi beszámolók szerint

két teherautót ért támadás,

amelyeken feltételezések szerint a kormányellenes FANO szervezet szimpatizánsai utaztak, és a milícia élelmiszer-ellátásáért feleltek.

Az állam által létrehozott Etióp Emberi Jogi Bizottság hétfőn jelentésben erősítette meg a vasárnapi támadást. A dokumentumban kiemelik a "civil áldozatok magas számát" és "a helyi állami struktúra átmeneti összeomlását".

A bizottság közlése szerint a vasárnapi támadásban

amharai politikusokat akartak célba venni.

Elképzelhető, hogy az áldozatok között van is néhány.

A támadás elkövetőjeként eddig senki nem jelentkezett.

Amharában - ahol egyébként már az év eleje óta tüntetnek a kormány politikája ellen - a hadsereg és a korábban vele szövetséges FANO milícia összecsapásai miatt szükségállapotot hirdettek ki augusztus elején.

A szükségállapot bevezetése óta több ezer embert vettek őrizetbe törvénytelenül Etiópia-szerte, csak a fővárosban, Addisz-Abebában mintegy háromezret, de "széles körben tartóztattak le amharai származású civileket is" - mondta az egyik bizottsági tag hétfőn.

Az Etióp Emberi Jogi Bizottság a hét végén felszólította a kormányt, hogy korlátozza a szükségállapot idejét egy hónapra, és csak arra a térségre, ahonnan az erőszakcselekményeket jelentették.