Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Százakat evakuáltak áradások miatt Ausztriában és Szlovéniában

szlovénia, árvíz, Ravne na Koroskem, Ljubljana, fővárostól nem messze, egyhavi csapadékmennyiség, hzakat öntött el a víz, 2023. 08. 04.
Ravne na Koroskem, 2023. augusztus 4. Árvíz a szlovéniai fővárostól, Ljubljanától mintegy 60 kilométerre északkeletre fekvő Ravne na Koroskemben 2023. augusztus 4-én. Az ország északi, északnyugati és középső részén egyhavi csapadékmennyiségnek megfelelő eső esett, villámárvizeket és földcsuszamlásokat okozva, emiatt utak és hidak váltak járhatatlanná és házakat öntött el víz. MTI/AP/Gregor Ravnjak
Vágólapra másolva!
Ausztria és Szlovénia több körzetében is bevetették a katasztrófavédelmet vasárnap a napok óta tartó heves esőzések és áradások, valamint a csapadék okozta földcsuszamlások miatt.
Vágólapra másolva!

Az éjszaka folyamán a szlovén mentőalakulatokat 186 körzetben mozgósították, több helyen veszélyesé vált épületekből kellett embereket kimenteni.

Szombat este 500 embert evakuáltak a kelet-szlovéniai Alsóbeszterce (Dolnja Bistrica) településről, miután átszakadt egy gát a Mura folyón.

Az osztrák határ környékéről csaknem 110 embert telepítettek ki.

Az emberek átmeneti szállásokon várják az időjárás jobbra fordulását.

Árvíz a szlovéniai fővárostól, Ljubljanától mintegy 60 kilométerre északkeletre fekvő Ravne na Koroskemben. Forrás: MTI/AP/Gregor Ravnjak

Szlovéniában emellett összesen 85 holland állampolgárt is kimenekítettek az elöntött területekről, őket az ANP holland hírügynökség értesülése szerint várhatóan vasárnap szállítják haza Hollandiába.

A holland külügyminisztérium bejelentette, hogy a szlovén hatóságok rábukkantak öt hollandra is, akiket korábban eltűntként jelentettek, viszont úgy tudni, hogy két ember, apa és fia - egyelőre tisztázatlan okokból - meghalt.

Jóllehet a vízszint országszerte stabilizálódik, a heves esőzések és a nedves talaj miatt nőtt a földcsuszamlások veszélye, a szlovéniai geológiai intézet pedig óvatosságra intett.

Ausztriában az ország déli részén mérséklődött a csapadék, ám a fellazult talaj itt is veszélyt jelent. A tűzoltókat több alkalommal hívták elöntött pincékhez, Karintiában pedig legalább 40 házat és lakást evakuáltak földcsuszamlás veszélye miatt.

Mindeközben Északkelet-Lengyelországban szombat éjjel is heves viharok dúltak, áldozatokról nem érkezett jelentés, a meteorológiai intézet azonban arra figyelmeztetett, hogy a nagy mennyiségű csapadék miatt a folyók megáradhatnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről