Veszélyes kebabhúst árulnak Európa több országában, egy ember meghalt

gyros, gyroshús, kebab, dürüm
Vágólapra másolva!
Több európai országból is szalmonellás megbetegedéseket jelentettek csirkés kebab fogyasztása után. A hatóságok szerint Ausztriában még egy haláleset is történt.
Vágólapra másolva!

- így számol be az osztrák Kronen Zeitung az alpesi köztársaságban jelenleg tapasztalható szalmonellás megbetegedésekről. A lap élelmiszerbotrányról beszél.

Az osztrák egészségügyi hatóság, az AGES szerdán tájékoztatott arról, hogy valószínűleg összefüggés van a több európai országban előforduló szalmonellás megbetegedések és a Lengyelországból származó csirkekebab között.

Csak Ausztriában február és július eleje között 27 ember betegedett meg, közülük egy meghalt.

Németországban, Hollandiában, Belgiumban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Írországban, Dániában és Norvégiában is voltak megbetegedések. A Kronen Zeitung szerint már több mint 100 esetről van szó, amelyek közül néhányat kórházban kell kezelni.

HHH - Illusztráció! Forrás: Shutterstock

A Kronen Zeitung szerint egy 60 éves férfi megbetegedése olyan súlyos volt, hogy belehalt a szövődményekbe.

Az osztrák hatóságok a fertőzések eredetének nyomára bukkantak, miután a megbetegedettek közül szinte mindenki azt állította, hogy nem sokkal korábban csirkés kebabot evett. A további vizsgálatok kiderítették, hogy az összes érintett étterem Lengyelországból származó csirkenyársat használt.

Március és augusztus között Lengyelország kilenc alkalommal tájékoztatott más európai országokat szalmonellával fertőzött csirkés kebabról. A lengyel mezőgazdasági minisztérium szerint Lengyelország a legnagyobb baromfihús-termelő az EU-ban.