11 munkás halt meg egy kínai bányarobbanásban

Kína, bánya, szénbánya, robbanás, szén-monoxid-mérgezés
(201205) -- YONGCHUAN, Dec. 5, 2020 (Xinhua) -- A rescuer prepares to gauge the density of carbon monoxide at the coal mine accident site in Yongchuan District of Chongqing, southwest China, Dec. 4, 2020. Eighteen miners were confirmed dead due to excessive level of carbon monoxide in a coal mine in Chongqing, local authorities said Saturday. (Xinhua/Huang Wei)
Vágólapra másolva!
Robbanás történt hétfőn késő este a hegyvidéki Shaanxi tartomány Yan'an történelmi városának külterületén, ahol a bányászat régóta a helyi gazdaság egyik fő motorja.
Vágólapra másolva!

A robbanás idején összesen 90 bányász tartózkodott a tárnában – jelentette a tartományi katasztrófavédelmi hivatal a közösségi médiában.

Bár Kína gyorsan bővíti a szél- és napenergiát, energiájának nagy része továbbra is a széntől függ, az ország

a világ legnagyobb termelője és fogyasztója ennek az energiahordozónak.

A legtöbb áldozatot követelő baleset februárban Belső-Mongólia északi részén történt, amikor több mint 50 ember veszítette életét a bányaomlásban.

Kínában egyébként az elmúlt hónapokban több halálos ipari és építőipari baleset is történt, ezek gyakran a rossz biztonsági körülmények, a korrupció és a vállalati nyereségvágy következményei – írja az ABCNews.

A nagy visszhangot kiváltó incidensek ellenére az ipari balesetek száma 2022-ben, a COVID-19 járvány idején 27 százalékkal csökkent, ekkor ugyanis Kína gazdaságának nagy részét leállították – jelentette a Vészhelyzet-kezelési Minisztérium.