Lemondott az atomhatalom kormánya, óriási káosz jöhet

SARIF, Sehbaz Iszlámábád, 2023. július 31.
A pakisztáni miniszterelnöki hivatal által közreadott képen Sehbaz Sarif pakisztáni kormányfő (b) fogadja He Li-feng kínai miniszterelnök-helyettest az iszlámábádi kormányfői rezidencián 2023. július 31-én.
MTI/A
Iszlámábád, 2023. július 31. A pakisztáni miniszterelnöki hivatal által közreadott képen Sehbaz Sarif pakisztáni kormányfő (b) fogadja He Li-feng kínai miniszterelnök-helyettest az iszlámábádi kormányfői rezidencián 2023. július 31-én. MTI/AP/Pakisztáni miniszterelnöki hivatal
Vágólapra másolva!
A pakisztáni kormány szerdán bejelentette lemondását és a parlament feloszlatását, tekintettel az ősszel esedékes előrehozott választásokra.
Vágólapra másolva!

Sehbaz Sarif miniszterelnök közölte, hogy a választást 90 napon belül tartják meg, addig ügyvivő kormány fogja intézni a dél-ázsiai atomhatalom ügyeit.

Az új választásokra feszült belpolitikai helyzetben kerül sor.

Sehbaz Sarif pakisztáni kormányfő (bal oldal) fogadja He Li-feng kínai miniszterelnök-helyettest. Forrás: MTI/AP/Pakisztáni miniszterelnöki hivatal/-

Pakisztán egyrészt komoly gazdasági válsággal küzd, másrészt hónapok óta hatalmi harc dúl a több mint 240 milliós országban Sarif kormánya és a közelmúltban korrupció miatt elítélt Imrán Hán volt miniszterelnök között, akit a választási bizottság a minap öt évre eltiltott a közügyek gyakorlásától.

Hán ellen száznál is több eljárás indult azóta, hogy 2022 áprilisában a pakisztáni parlament bizalmi szavazással leváltotta.

A népszerű ellenzéki politikus több országos tüntetést is szervezett, és előrehozott választások kiírását követelte újbóli választási győzelme reményében