Antiszemitizmus miatt kritizálnak több Soros-szervezetet

Soros György
Soros György négy év alatt dollármilliókat fektetett be a globális média befolyásolására
Vágólapra másolva!
Dr. Felix Klein, Németország antiszemitizmus elleni harcért felelős kormánybiztosa szombaton az ország egyik legolvasottabb újságjának, a Welt am Sonntagnak adott interjújában kijelentette, hogy az apartheid keretének alkalmazása Izrael palesztinokkal szembeni bánásmódjának megvitatására antiszemita narratíva. Kleint 2018-ban nevezték ki Németország első zsidó életért és az antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős biztosává, és az európai antiszemitizmus elleni harc egyik legkiemelkedőbb alakja volt - idézi fel összeállításában a Tűzfalcsoport.
Vágólapra másolva!

Palesztin csoportok régóta úgy vélik, hogy Izrael az apartheid bűncselekményét követi el, amelyet a Nemzetközi Büntetőbíróság úgy határoz meg, mint "egy faji csoport szisztematikus elnyomásának és uralmának intézményesített rendszere egy másik faji csoport vagy csoportok felett, és amelyet e rendszer fenntartásának szándékával követnek el".

2021-ben pedig a B'Tselem lett az első izraeli jogvédő csoport, amely kijelentette, hogy az ország az általa ellenőrzött egész területen elköveti az apartheid bűncselekményét. Egy évvel korábban a Yesh Din ugyanezt tette a megszállt Ciszjordániára vonatkozóan.

Azóta az Amnesty International és a Human Rights Watch - a világ két legnagyobb emberi jogi csoportja - is követte őket.

Előbbi érintett vizsgálata arra jutott, hogy Izrael az ellenőrzése alatt álló valamennyi területen - Izraelben és a Nyilvános területek területén -, valamint a palesztin menekültek ellen elnyomó és uralmi rendszert alkalmaz a palesztinok ellen, hogy a zsidó izraelieknek kedvezzen. Ez a nemzetközi jog által tiltott apartheidnek minősül.

A Haaretz izraeli lap megkérdezte Kleint, hogy megjegyzései a megszállt palesztin területekre vagy Izraelre vonatkoznak-e az 1948-as határain belül, és hogy állítása megállja-e a helyét a kormány eszkalációs politikáját figyelembe véve.

Klein szóvivője útján azt válaszolta, hogy

Korábban a B'nai Brith Canada arról számolt be, hogy Soros György számos olyan csoportot finanszírozott és finanszíroz ma is, amelyek a zsidó állam bojkottját szorgalmazzák.

A DCLeaks.com feltárta, hogy Soros, a magyar-zsidó származású üzleti mogul korábban is finanszírozott Izrael-ellenes csoportokat. Soros alapította és továbbra is finanszírozza a következő csoportokat: PILI Foundation, Mada al-Carmel, The Galilee Society, Adalah, Al-Tufula Center, New Israel Fund, Women Against Violence, Kayan-Feminist Organization, Ma'an, Injaz, Sidreh, Lakiya, Baladna, Arab Association for Human Rights, Mossawa Center, National Committee of Heads of Arab Local Authorities in Israel, Molad. Mindezek a csoportok Izrael-ellenesek és támogatják a zsidó állam elleni bojkott- és szankciós mozgalmat. E csoportok némelyike odáig megy, hogy azt állítja, Izraelnek nincs joga a létezéshez, és a zsidó népnek sincs joga ott élni.

Veszélyes baloldali antiszemitizmusra figyelmeztet egy amerikai szervezet

Az európai szélsőbaloldal normalizálja az antiszemitizmust - figyelmeztet immár az Anti-Defamation League (ADL, Rágalmazásellenes Liga) és partnerei által készített jelentés. Az állítás a baloldali antiszemitizmusról szóló jelentésben jelent meg, amelyet a Rágalmazásellenes Liga és franciaországi, brit, németországi és spanyolországi partnerszervezetek tettek közzé. Az amerikai NGO és négy európai partnere szerint a neonáci ellenségeskedést háttérbe szorítva a politikai megosztottság másik oldalán lévő radikálisok a zsidógyűlöletet mainstreammé teszik.

Az Anti-Defamation League (ADL, Rágalmazásellenes Liga)2023. augusztus 8-án közzétett jelentése egy olyan jelenségre összpontosít, amely gyakran háttérbe szorul az európai antiszemitizmusról szóló jelentésekben, és amelyet sokan elsősorban a neofasisztákkal hoznak összefüggésbe.

Az Egyesült Királyságban a Munkáspárt korábbi vezetője, Jeremy Corbyn jelezte a politikai establishment baloldali peremén elhelyezkedő antiszemitáknak, hogy szívesen látják őket a pártban - írta az ADL-lel közös jelentésében a CST antiszemitizmust figyelő szerve. Keir Starmer, Corbyncentrista utódja a párt élén azonban jelentős lépéseket tett ennek visszafordítására - tették hozzá a szerzők. Hasonló megállapításokat fogalmaz meg az Institute for Strategic Dialogue kapcsolódó jelentése is.

Franciaországban Jean-Luc Melenchon szélsőbaloldali politikus az antiszemitizmusból hasznot húz és általánossá teszi - állítja a K., a párizsi székhelyű francia zsidó magazin, amely az ADL-jelentés Franciaországról szóló szegmensének szerzője. Melenchon több, széles körben antiszemitaként elítélt kijelentést tett. 2019-ben megfogadta, hogy soha nem fog engedni a CRIF, a francia-zsidó közösségek ernyőszervezete „arrogáns diktátumainak". 2014-ben védelmébe vette a Franciaországban zsinagógákat megrohamozó és felgyújtó arabokat, és Izrael zsidó támogatóit „olyan állampolgároknak nevezte, akik úgy döntöttek, hogy egy idegen ország nagykövetsége előtt gyülekeznek, vagy fegyverrel a kézben szolgálják zászlaját".

Németországban „a politikai baloldalon folyó viták normalizálják az antiszemitizmust és eltolják az alapvonalat" - írta az Amadeu Antonio Stiftung, egy diszkriminációellenes csoport az ADL-jelentésnek ezzel az országgal foglalkozó szegmensében. Ami néhány éve még „szélsőséges álláspontnak számított, az ma már centrista vélemény a szélesebb közbeszédben" - írták.

Az amerikai zsidó közösség sokat tanulhat az európai zsidó közösségek tapasztalataiból, tette hozzá az ADL:

A jelentés felidézte, hogy egy 2021-es levélben Rashida Tlaib demokrata képviselőnő és több más kongresszusi képviselő Izrael ciszjordániai politikáját telepes gyarmatosításnak nevezte, „olyan nyelvezetet használva, amely Izraelt az európai országokgyarmatosító politikájával próbálja egyenlővé tenni", és „a palesztinokat egyedüli őslakosként" bélyegzi, így próbálva „bebetonozni azokat a felhangokat, hogy a zsidóknak nincs jogos történelmi igényük a földjükre".

Az ADL egy zsidó nemzetközi NGO, amelynek székhelye az Egyesült Államokban található, és amely a polgári jogok védelmére szakosodott. A szervezetet 1913 szeptemberének végén alapította a B'nai B'rith Független Rendje, egy zsidó szervezet, Leo Frank vitatott emberölésért való elítélése nyomán. Az ADL később kivált a B'nai B'rith-ből, és független nonprofit szervezetként működött tovább. Az ADL-nek 25 regionális irodája van az Egyesült Államokban, köztük egy kormányzati kapcsolati iroda Washingtonban, valamint egy iroda Izraelben és munkatársak Európában is. Az ADL a világ vezető gyűlöletellenes szervezete, melynek időtálló küldetése, hogy „véget vessen a zsidó nép rágalmazásának, és biztosítsa az igazságosságot és a méltányos bánásmódot mindenki számára".

Az általuk a partnereikkel közösen írt és közzétett jelentése a baloldali antiszemitizmusról hiánypótló tanulmány, amelyet többek között a Tímea of Israel, tekintélyes izraeli lap is bemutat.