Putyin drámai bejelentést tett, most minden megváltozik

PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2023. február 21. Vlagyimir Putyin orosz elnök beszél az orosz parlament két háza előtt tartott évértékelőjén a moszkvai Gosztiny Dvorban 2023. február 21-én. MTI/EPA/Pool/Szputnyik/Mihail Mecel
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden este közölte, hogy a vártnál jobban teljesít az orosz gazdaság, miután Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök beszámolt neki a legújabb adatokról, amelyek meglepően kedvezőek - olvasható a Kreml weboldalán közzétett jelentésben.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök közölte Putyinnal, hogy az orosz GDP bővülése az idén meghaladhatja a 2 százalékot, a fogyasztói árak növekedése pedig éves szinten 5 százalék alatt maradhat.

Misusztyin Putyinnak azt mondta, hogy az orosz gazdaság továbbra is magabiztosan nyeri vissza erejét, még a kivetett szankciók ellenére is.

Anton Sziluanov pénzügyminiszter már többször hangoztatta, hogy az orosz költségvetési hiány idén nem haladja meg a GDP 2 százalékát, ezzel azonban a nemzetközi gazdasági elemzők többsége nem ért egyet.

Minden várakozást felülmúlt az orosz gazdaság teljesítménye Forrás: MTI/EPA/Pool/Szputnyik/Mihail Mecel

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő június végén bemutatott globális helyzetértékelése szerint is a korábban vártnál sokkal erőteljesebb teljesítményt nyújtott az orosz gazdaság:

az idei első negyedévben az orosz GDP 1,8 százalékkal csökkent a cég előző előrejelzésében valószínűsített 5,1 százalékos visszaesés helyett.

Az idei második negyedévre vonatkozó feldolgozóipari és szolgáltatási aktivitást mérő beszerzésimenedzser-indexek egyaránt az élénkülést jelző tartományban járnak, sőt meghaladják az Ukrajna elleni invázió előtt mért szinteket.