Megbukhat a tehetetlen spanyol baloldali kormány a vasárnapi választáson

election parties politics vote Horizontal
Spanish far-right Vox party president, Santiago Abascal, delivers a speech during a campaign rally in Santander, on November 1, 2019, ahead of the November 10 general elections. - Polls suggest the Socialists are on track to win roughly the same number of seats as in the last election in April when they came out on top but fell far short of an absolute majority in parliament, while the conservative Popular Party (PP) and far-right party Vox could make significant gains. (Photo by ANDER GILLENEA / AFP)
Vágólapra másolva!
A választások eredménye nagyban függ attól, hogy mennyire volt sikeres a progresszív média Santiago Abascal elleni lejárató kampánya – fogalmazott a Magyar Nemzet megkeresésére Jorge González-Gallarza. Spanyolországban holnap előrehozott választásokat tartanak, ahol a felmérések a jobboldal győzelmét vetítik előre.
Vágólapra másolva!

Vasárnap előre hozott választásokat rendeznek Spanyolországban. A voksolás több szempontból is történelmi: soha nem rendeztek választást a spanyol nyár ennyire meleg időszakában, mint most – írja a Magyar Nemzet. A felmérések alapján magabiztosan vezet a jobboldal:

a Néppárt (PP) a Politico brüsszeli hírügynökség adatai szerint 34 százalékon áll, mintegy hat százalékponttal megelőzve a jelenleg kormányon levő Pedro Sánchez által vezetett szocialistákat.

Ez azonban még nem lesz elegendő a kormányalakításhoz, így Alberto Nunez Feijoo pártjának szövetségre kell lépnie a szintén jobboldali Voxszal – egy ilyen szövetség egyébként nemrégiben a helyhatósági választások során már létrejött, többek közt a baloldal itt elszenvedett veresége miatt írták ki a mostani választásokat.

Meghatározhatják az unió politikáját

A spanyol választásoknak különös pikantériája, hogy jelenleg a dél-európai ország tölti be az unió politikáját részben meghatározó soros elnökségi pozíciót.

– fogalmazott a lap megkeresésére Jorge González-Gallarza. Az Alapjogokért Központ vendégkutatója szerint a várható eredmények alapján a Vox az új kormányban legfeljebb négy minisztériumot kaphatna: a belügyminisztériumot, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztériumot, valamint az „esélyegyenlőségi" minisztériumot, amelyet a jobboldali párt születési és családügyi minisztériummá szeretne átalakítani. Jorge González-Gallarza ugyanakkor rámutatott:

kár lenne olyan áttörő sikereket várni a Voxtól, mint például a Giorgia Meloni által vezetett Olasz Testvérektől a tavaly novemberi választásokon. Inkább olyan helyzet alakulhat ki, mint Svédországban, vagy Finnországban, ahol a fúziós kormány konzervatívokat és neoliberálisokat gyűjtött össze.

Santiago Abascal Forrás: AFP/Ander Gillenea

Genderőrület lehet a baloldal veszte

A szakértő szerint a választásokat leginkább meghatározó témák közt ott van a genderideológia, valamint az időről időre fellángoló szeparatizmus – leginkább Katalónia tekintetében. Emellett fontos még a Sánchez-kormány szigorú környezetvédelmi politikája, a különböző adóemelések és a Marokkóhoz való diplomáciai közeledés is.

– mutatott rá Jorge González-Gallarza. Hozzátette, hogy ezekhez a változásokhoz nagyban hozzájárult, hogy a szélsőbaloldali Podemos párt vezetőjének felesége kapta az esélyegyenlőségi minisztériumot, így a woke- és genderideológiának megfelelő döntések születtek. A szakértő elmondta, Sánchez ígéretét megszegve lépett koalícióra a Podemosszal, éppen ez az egyik fő mozgatórugója a Néppárt és a Vox kormánnyal szemben folytatott kemény ellenállásának is – valamint ezért érzi több millió jobboldali szavazó elárulva magát.

– sorolta a baloldal épésszel fel nem fogható intézkedéseit a szakértő.

Az Ukrajna-politikában nem várható változás

Spanyolország a háború kezdetétől fogva elkötelezetten támogatja Ukrajnát, mind pénzügyileg, mind katonailag. A szakértő szerint ebben nem hozna változást a jobboldal győzelme.

− mutatott rá. Hozzátette, míg ez a Néppárt esetében nem meglepő és saját meggyőződés áll mögötte, addig a Vox tekintetében ez már kevésbé igaz. Sokkal inkább van köze az Európai Konzervatívok és Reformerek európai parlamenti pártcsalád politikájához és az ahhoz való igazodáshoz, ahol a lengyel Igazság és Jog kormánypárt saját érdekeit kényszeríti ki Ukrajnát illetően.

Baloldali lejáratás

A progresszív média természetesen nem hagyja szó nélkül a jobboldal erősödését egy uniós országban. A szakértő szerint a választások eredménye nagyban függ attól, hogy mennyire volt sikeres a fősodrú sajtó Santiago Abascal – a Vox vezetője – elleni lejárató kampánya, amelyben szexistának, rasszistának, nőgyűlölőnek és klímaváltozás-tagadónak állították be.