Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Egyre többen félnek a Japánból érkező radioaktív, mérgező halaktól

Tokió, Japán, Tonhal, Tonhalárverés,
Tojosu nagybani halpiac, halpiac,
A sushi chef displays freshly cut bluefin tuna - which was purchased earlier in the day for over 270,000 USD at the first tuna auction of the New Year - at the Sushi Ginza Onodera main store in Omotesando in Tokyo on January 5, 2023. - Michelin-starred sushi restaurant Onodera Group and Japanese wholesaler Yamayuki forked out 273,000 USD for the 212-kilo bluefin tuna in the auction at Tokyo's Toyosu fish market early morning on January 5. (Photo by Richard A. Brooks / AFP)
Vágólapra másolva!
Tokió azt tervezi, hogy kezelt radioaktív szennyvizet enged majd a tengerbe, ha ez megtörténik, Hongkong importtilalmat fog bevezetni. A hongkongi japán éttermek felkészültek arra, hogy más régiókból származó beszállítókat kell keresniük.
Vágólapra másolva!

A hongkongi kormány múlt héten közölte, hogy a város azonnal betiltja majd a Japánból származó tengeri termékek behozatalát, ha a sérült fukusimai atomerőműből származó kezelt, de még mindig radioaktív szennyvizet a Csendes-óceánba engedik.

Egy hongkongi étteremtulajdonos elmondta, hogy más forrásból is beszerezheti majd a tengeri alapanyagokat, és az étlapot is módosíthatja a tilalomhoz igazodva, de ez nem csak nehézséget, de bevételkiesést is jelent majd számára.

Tonhal egy Japán piacon. Forrás: AFP/Richard A. Brooks

- mondta a tulajdonos.

A férfi elmondta, hogy az iparágnak körülbelül egy évbe telt, mire a 2011 márciusában bekövetkezett fukusimai nukleáris válság után helyreállt a közvélemény bizalma a japán élelmiszerek iránt. Szerinte ha a jelenlegi biztonsági aggályok nem oldódnak meg azonnal, az iparágnak ismét hosszú időre lesz szüksége ahhoz, hogy helyreálljon a bizalom.

A japán kormány 2021-ben bejelentette, hogy a kezelt - de még mindig enyhén radioaktív - víz fokozatos kibocsátását tervezi, miután azt biztonságosnak szintre hígították.

Az ENSZ nukleáris ügynöksége jóváhagyta a terveket, mondván, hogy azok megfelelnek a nemzetközi előírásoknak. Az elképzelést azonban dél-koreai, kínai és néhány csendes-óceáni szigetországbeli csoport ellenzi biztonsági aggályok és politikai okok miatt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről