A kolumbiai elnök szerint nem forogtak drogpénzek a tavalyi választási kampányban

Gustavo Petro, kolumbiai elnök
Gustavo Petro, kolumbiai elnök
Vágólapra másolva!
Elutasította és alaptalannak nevezte a tavalyi elnökválasztás finanszírozásának szabályosságával kapcsolatosan a napokban felbukkant vádakat Gustavo Petro kolumbiai elnök.
Vágólapra másolva!

Helyi idő szerint vasárnap megjelent Twitter-üzenetében Petro azokra a fenyegetésekre reagált, amelyek Armando Benedettitől, Kolumbia Venezuelából múlt héten hazarendelt nagykövetétől érkeztek.

A diplomata választási csalással és tiltott kampányfinanszírozással vádolta meg a kormányzatot:

szerinte mintegy 3,5 millió dollárnak megfelelő összeget illegális jövedelemforrásból, elsősorban kábítószer-kereskedelemből használtak fel.

Petro mind a csalást, mind a drogpénzek bevonását tagadta, és hozzátette: nem enged a zsarolásnak, és azt sem akarja, hogy a politika "mindenki játszótere" legyen.

Gustavo Petro, kolumbiai elnök. Forrás: NurPhoto via AFP/Sebastian Barros/NurPhoto/Sebastian Barros

Benedetti, aki kulcsszerepet játszott a tengerparti övezetekben Petro elnökké választásában, a Semana című hetilapban megjelent kommentárjaiban azt is sérelmezte, hogy nagykövetként politikailag magára hagyták, később pedig méltánytalanul bántak vele, amikor találkozót kért az államfőtől.

Gustavo Petro arra figyelmeztette, hogy "kijelentéseiért a lakosok és a bíróság színe előtt kell majd felelnie".

Egyúttal leszögezte, hogy államfőként fő célja a szociális igazságosság növelése az országban, és "aki más logika mentén gondolkodik, (...) attól jobb elhatárolódni".

A kolumbiai államfő Benedetti mellett a múlt héten menesztette kabinetfőnökét Laura Sarabiát is.