Újabb gyanúsított a brüsszeli korrupciós botrányban

Eva Kaili bőrönd
Vágólapra másolva!
Maria Arena szocialista politikus most fia kannabisz ügyei miatt kerülhet reflektorfénybe.
Vágólapra másolva!

Újabb botrányos esetről számolt be a Politico az előzetes letartóztatásba helyezett, majd azóta kiszabadult és az Európai Parlamentben visszatért szocialista képviselő, Eva Kaili kenőpénzbotrányával kezdődő Katargate-üggyel összefüggésben, a brüsszeli lap ugyanis emlékeztetett, egy másik szocialista képviselő

Maria Arena fia, Ugo Lemaire a kannabiszfogyasztás jövőjéről szervezett panelbeszélgetést az Európai Parlament épületében.

Lemaire az ACTIVE kannabiszkereskedelmi szövetség vezetőjeként szervezte meg a panelbeszélgetést még 2019-ben.

Anna Arena pedig az esemény házigazdájaként vett részt a beszélgetésen.

A szervezők ekkor úgy kommentálták a pszichoaktív szerek népszerűsítését célzó "dicsőséges" az eseményt, amely "Kannabisz renenszánsz: a növény, a szabályozás, az emberek és a termék" néven került megrendezésre, hogy:

ez volt az első jelentős kannabiszesemény az Európai Parlament történetében.

Az eseményen több baloldali európai parlamenti képviselő is részt vett, az EU tiltott kábítószerekkel foglalkozó ügynökségének képviselőivel együtt. Bár az esemény megtartása szabályozásokba nem ütközött, még a Politico részéről is megjegyzik:

az esemény ugyan törvényes volt, de etikátlan.

Lemaire és Anna Arena esete többszálon is kapcsolódik a Katargate-botrányhoz, elsősorban azért, mivel közvetlen kapcsolat van az ügyért felelős vizsgálóbíró, Michael Claise lemondása és a 2019-es esemény között. Claise esetében ugyanis többek között azért állt fenn összeférhetelenség, mivel Claise fia és Arena fia (Ugo Lemaire) közösen tulajdonolják azt a kannabisztermesztő vállalkozást, amelynek engedélyt adtak a beszélgetés megszervezéséhez.

Ezt a céget BRC & Co-nak hívják, és ez működteti a Buddy Belgiumot, egy olyan platformot, amely

"Európa első számú CBD-központjaként" hirdeti magát.

A Politico email-ben kereste a Buddy Belgium-ot, azonban nem kaptak választ. Anna Arena ellenben válaszolt a Politico-nak, aki válaszában kifejtette: "A gyógyászati kannabisz olyan közegészségügyi téma, amely már régóta érdekel."

Paul Varakas, az Európai Ügyek Szakmai Társaságának (Society of European Affairs Professionals), egy lobbista szövetségnek a vezetője szerint a parlamenti szabályok értelmében Arenának nem volt kötelessége nyilvánosságra hozni a családi kapcsolatát az eseményhez. A Parlament magatartási kódexe szerint az ilyen típusú kapcsolatok nyilvánosságra hozatala csak akkor kötelező, ha a hivatalos eljárások során, például plenáris üléseken vagy bizottságokban felszólal vagy szavaz, vagy ha a képviselő egy jogalkotási ügyet vezet, magyarázta. A szabályok nem vonatkoznak a mellékes eseményekre, mint például a 2019-es kannabisz-vitára, ugyanakkor közölte még:

- írta válaszul Varakas a Politico-nak.

Antonio Panzeri közvetlen munkatársa volt Anna Arena-nak. Forrás: AFP/Hoang Dinh Nam

Anna Arena ezenfelül is köthető az Katargate-féle botrányhoz. Az Eva Kaili európai parlamenti frakciójához, a Szocialisták és Demokraták képviselőcsoportjához tartozó Arenát soha nem hallgatták ki, és nem is emeltek vádat ellene a Qatargate-szondával kapcsolatban, de

szoros szakmai kapcsolatban állt Pier Antonio Panzeri volt EP-képviselővel és állítólagos Katargate-főnökkel.

Arena és mások is tartottak rendezvényeket a Panzeri vezette NGO-val, a botrányban közvetlenül érintett Fight Impunity nevű szervezettel, annak ellenére, hogy az nem szerepelt az EU átláthatósági nyilvántartásában, ami a parlamenti helyiségekbe való bejutáshoz szükséges. Januárban Arena azzal vádolta a titkárát, hogy nem jelentette be a Dohából finanszírozott ingyenes repülőjegyeket és szállásokat.

Arena végül lemondott a Parlament emberi jogi albizottságának vezetői posztjáról, miután a POLITICO vizsgálata szerint nem fedte fel a Katar által fizetett utazásokat, és egy letartóztatási parancs szerint tagja volt egy olyan képviselői csoportnak, amely állítólag Panzeri megbízásából dolgozott.

- írta Arena a nyilatkozatában, amikor lemondott az albizottságból.

A dollárbaloldallal rendszeresen egyeztető Eva Kaili szintén a katari emberi jogi helyzetet méltató parlamenti beszédével hívta fel magára a figyelmet, alig néhány héttel a botrány kirobbanása előtt. Forrás: Origo

Ugyanakkor egy kollégája a frakcióban, Hannah Neumannnémet zöldpárti képviselő szintén aggodalmát fejezte ki Arena indítékait illetően, mivel a szocialista képviselő

olyan meghallgatásokat tartott, amelyeken katari tisztviselőknek adtak lehetőséget arra, hogy megvédjék emberi jogi teljesítményüket a világbajnokság előtt, miközben Doha geopolitikai riválisai, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek külön bírálat tárgyát képezték.