Brüsszel szolidaritásra kötelezné a tagállamokat a migránsok befogadásával kapcsolatban

Németország, bevándorlás
BERLIN, GERMANY - FEBRUARY 06: A man from Guinea waits outside the Berlin Immigration Office (Landesamt für Einwanderung), formerly known as the Ausländerbehörde (Foreigners' Office), for assistance in regulating his legal residency status on February 06, 2020 in Berlin, Germany. The head of Germany's Federal Office for Migration and Refugees (BAMF) has suggested that the country focus on attracting skilled workers from countries in southern Europe, who, citing high illiteracy rates, he claims will be easier to integrate into the labor market compared to those from developing countries. Next month, BAMF will additionally implement a new skilled labor immigration law with the goal of facilitating the legal status of highly-qualified workers from non-EU countries. Sixteen percent of employees in the capital are foreigners, and the government office regulating them recently changed its name to reflect that increasing figure. (Photo by Adam Berry/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió migrációs és menekültügyi paktuma reformjának tervezetében az Európai Bizottság a migráció frontországai számára a többi tagország részéről kötelező szolidaritásvállalást javasol. Brüsszel ezzel ismét nyomást gyakorol a tagállamokra a bevándorlók befogadásának érdekében. Aki nem hajlandó erre, mélyen a zsebébe kell nyúlnia. A kötelező kvótarendszer után itt van van az új "csodafegyver."
Vágólapra másolva!

Az uniós szóvivő a brüsszeli testület szokásos napi sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva közölte, az Európai Bizottság javaslatai alapján

a tagállamok jelenleg a kötelező szolidaritás formáiról tárgyalnak.

"A migráció uniós frontországainak szüksége van erre a támogatásra" - fogalmazott Anitta Hipper, a testület illetékes szóvivője pénteken. Majd hozzátette: a tárgyalás alatt álló tervezet a többi tagország számára lehetőséget biztosít arra, hogy válasszanak a szolidaritás különböző formái közül.

Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa nagyon világosan kijelentette, hogy kötelező szolidaritásról van szó, és ezt mondjuk mi is" - mondta a szóvivő, aki megerősítette: a szolidaritás formáiról még zajlik a vita.

"A tervezet nem a migránsok tagállamok közötti kötelező elosztása mechanizmusának bevezetéséről, hanem a szolidaritás kötelező vállalásáról szól" - tette hozzá. Ez nem mást jelent, minthogy

Brüsszel új eszközzel bírná rá a tagállamokat, hogy fogadjanak be bevándorlókat.

Brüsszel szolidaritásra kötelezné a tagállamokat a bevándorlással kapcsolatban Forrás: Getty Images/Adam Berry

Eric Mamer, az uniós bizottság vezető szóvivője a sajtótájékoztatón közölte, az uniós migrációs és menekültügyi paktum reformtervezetében az olvasható, hogy az Unió milyen eszközökkel támogatja a migráció frontvonalában található tagországokat a kihívások kezelésében. A tervezet lényege, hogy a tagállamok segítsék azokat az uniós országokat, melyek területére, és ezzel az EU területére a migránsok megérkeznek - tette hozzá Mamer.

Az EU új migrációs és menekültügyi paktumának részleteit ismerő uniós források szerint az új jogszabály előírná, hogy azok a tagországoknak, amelyek nem fogadnak be kvóta szerint meghatározott számú, Európába délről és keletről érkező migránst, 22 ezer eurót kellene fizetniük minden egyes bevándorló elutasítása fejében.