Ettől rettegtek az ukránok: az oroszok félelmetes fegyvere eldöntheti a háborút

Vágólapra másolva!
Az orosz légierő néhány hete vetette be először az úgynevezett siklóbombákat az ukrajnai háborúban. Az új technológiának köszönhetően az orosz vadászpilóták távolabbi célpontokat is tudnak támadni és emellett a légvédelmi radarok is nehezebben észlelik az új típusú bombákat.
Vágólapra másolva!

Oroszország március 24-én vetett be először siklóbombákat az ukrajnai háborúban, azóta pedig naponta legalább húsz ilyen szerkezetet dobtak le ukrajnai célpontok ellen - írta a hirado.hu

A siklóbombákat az teszi különlegessé, hogy a szárnyaik miatt nem függőlegesen zuhannak a földre, hanem

vízszintesen is tudnak siklani és így távolabbi célpontokat is képesek eltalálni. Emellett a légvédelmi rendszerek is nehezebben észlelik őket.

Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője azt nyilatkozta, hogy a siklóbombák nagyon komoly fenyegetést jelentenek Ukrajna számára.

Az új technológia lehetővé teszi, hogy a bombázórepülők pilótái a frontvonaltól távolabb, kevésbé veszélyes helyen dobják le a bombáikat.

– mondta Ihnat.

A siklóbombák további előnye, hogy olcsóbban és könnyebben gyárthatók, mint a légvédelmi vagy a támadó rakéták.

A katonai szakértők úgy vélik, hogy az ukránoknak módosítaniuk kell az ellentámadással kapcsolatos haditervet a siklóbombák miatt.