A republikánusok alaposan csökkentenék az USAID támogatását

Samantha Power
Vágólapra másolva!
Több mint húsz százalékkal csökkentenék a költségvetési támogatását az USAID nevezetű segélyszervezetnek a republikánusok. AZ USAID az utóbbi időben egyre inkább politikai befolyásszerzést folytat.   
Vágólapra másolva!

Március 9-én bemutatta költségvetési javaslatát Joe Biden amerikai elnök. A szövetségi büdzsé mintegy 70,5 milliárd dollárt tartalmaz a 2024-es pénzügyi évben a külügyekre, ami jelentős, 11 százalékos növekedést jelent az idei esztendőhöz viszonyítva. A tervezet 63,1 milliárd dollár forrást irányoz elő a külügyminisztérium és az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) számára, amelynek nagyjából a felét a USAID kezelhetné.

A szervezet a közelmúltban úgy került a hazai hírekbe, hogy Samantha Power volt amerikai ENSZ-nagykövet vezetésével újraindította tevékenységét Magyarországon, és dollármilliókkal támogat Soros Györgyhöz közel álló szervezeteket. Politikai elemzők arra figyelmeztettek, hogy az USAID újraindításával az Egyesült Államok „színes forradalmat" próbál elindítani Magyarországon - írta a tűzfalcsoport.blogstar.hu.

Samantha Power színes forradalmat akar kirobbantani? Forrás: Mandiner

A képviselőházban a republikánusok év elején megkezdték a saját költségvetési javaslatuk kidolgozását a pazarlónak talált szövetségi kiadások lefaragása érdekében.

A javasolt költséglefaragások között megtalálható az amerikai külföldi segélyek, vagyis az említett szerv, az USAID keretének 22 százalékos csökkentése is.

Bár az USAID költségvetési támogatásának csökkentése az egészséges politikai egyensúly helyreállítását is megkívánná a külpolitikai apparátuson belül, a tekintélyes konzervatív agytröszt, a Heritage Foundation oldalán is közzétett kommentár szerint a kongresszus más lépéseket is tehet a pártatlanság helyreállításáért. Például utasíthatná a Kongresszusi Kutatási Szolgálatot, valamint a külügyminisztérium és az USAID főfelügyelőit, hogy vizsgálják ki, pontosan miért keletkezhettek politikai szakadékok és működési problémák a szervezetrendszerben, és javaslatot tehetnének azok orvoslására.

A teljes cikket itt olvashatják.