Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Erdogan és pártja megnyerte a török választás első körét

Turkish President Recep Tayyip Erdogan Ankara,Cabinet Meeting,Turkey,Turkish President Recep Tayyip Erd Horizontal
Recep Tayyip Erdogan
Vágólapra másolva!
A hivatalban lévő államfő, Recep Tayyip Erdogan és a kormányoldali pártszövetség vezet Törökországban a vasárnapi elnök- és parlamenti választáson az Anadolu török állami hírügynökség által közölt részeredmények szerint. Erdogan pártja a parlamentben többséget szerzett. Az ellenzék nem ismeri el az Anadolu adatait.
Vágólapra másolva!

Az elnökválasztáson 99,38 százalékos feldolgozottság mellett Erdogan 49,42 százalékkal áll az élen. Ennek alapján minden bizonnyal második fordulót kell tartani.

Erdogan és pártja megnyerte a török választások első körét. Az elnöki posztról várhatóan május 28-án a második fordulóban döntenek a választók Forrás: AFP/2021 Anadolu Agency/Emin Sansar

A parlamenti választáson

a kormányoldali pártszövetség, a Nép Szövetsége jelenleg 321 mandátumot szerzett a parlamentbe.

Az abszolút többséghez 300 mandátumra van szükség.

Az elnökválasztáson a legfőbb ellenzéki jelölt, Kemal Kilicdaroglu, a Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke a részeredmény szerint a voksok mintegy 44,95 százalékával rendelkezik. A fennmaradó néhány százalékon két másik jelölt osztozik az Anadolu hírügynökség jelentése szerint.

A legnagyobb, CHP-vezette ellenzéki pártszövetség, a Nemzet Szövetsége a vasárnap késő esti adatok szerint 34,55 százalékkal 168 mandátumot szerezne a parlamentben.

A második legjelentősebb ellenzéki összefogás, a Munka és Szabadság Szövetsége, amely nagyrészt a kurdbarát képviselőjelölteket tömöríti, jelenleg a voksok 9,58 százalával és 59 mandátummal számolhat.

Korábban írtuk:

Keleten nagyon erős Kilicdaroglu

A hivatalban lévő elnök legnagyobb kihívója Kemal Kilicdaroglu az ország keleti részén gyakorlatilag minden megyében vezet, de Erdogan Artvinban még fordíthat az eredményen. Itt jelenleg 83 százalékos feldolgozottságnál a szavazatok 47,18 százalékát birtokolja Kilicdaroglu, míg Erdogan a voksok 47,05 százalékát.

Isztambulban szoros a verseny

A 15,5 milliós Isztambulban rendkívül szoros a verseny az elnöki székért. A szavazatok 43,4 százalékos feldolgozottsága mellett Kilicdaroglu kevesebb mint egy százalékkal vezet Erdogan előtt. A hivatalban lévő elnök a szavazatok 47,48 százalékát birtokolja, míg a legfőbb kihívója a voksok 47,58 százalékát szerezte meg eddig.

Erdogan vezet a török fővárosban

Erdogan magabiztosan vezet Ankarában, a szavazatok 48,84 százalékát összesítették eddig. Erdogan a voksok 49,36 százalékát kapta meg, míg Kilicdaroglu 43,54 százalékot.

Csökkent Erdogan előnye

A szavazatok 52,57 százalékos feldolgozottságánál tovább csökkent Erdogan előnye. Jelenleg a voksok 51,96 százalékát birtokolja, míg Kilicdaroglu a szavazatok 42,19 százalékát.

Erdogan fordított Artvinban

A megyében a szavazatok 90 százalékát dolgozták fel és most már a hivatalban lévő elnök vezet, azonban nem sokkal. Erdogan a szavazatok 47,34 százalékát szerezte meg eddig, míg legfőbb kihívója a voksok 46,83 százalékát szerezte meg.

Kilicdaroglu szerint összesítésben vezet

Kemal Kilicdaroglu, Erdogan legnagyobb kihívója egy rövid üzenettel reagált a szavazás állására, szerinte vezet összesítésben:

Kilicdaroglu pártja szerint manipulálják a számokat

Az Anadolu török állami hírügynökség szerint Erdogan magabiztosan vezet, kihívójának tábora viszont azt állítja, hogy az ügynökség manipulált adatokat közöl, valójában ők vannak az élen.

Újabb részeredmény

Már a szavazatok 61,3 százalékát összesítették, és továbbra is folyamatosan zárul az olló Erdogan és Kilicdaroglu között, azonban a hivatalban lévő elnök előnye még mindig magabiztosnak mondható. Ennek ellenére egyre inkább közeledik az 50 százalékos szint felé, így egyre nagyobb esély mutatkozik arra, hogy második fordulót kell majd tartani. Erdogan jelenleg a voksok 51,56 százalékát birtokolja, míg legfőbb kihívója a szavazatok 42,61 százalékát szerezte meg.

Csak egy térségben nem Erdogan vezet

Erdogan a hét török térség közül csak egyben nem vezet, név szerint az Égei-tengeri régióban, ahol Kilicdaroglu a voksok 52,42 százalékát szerezte meg Erdogan 41,43 százalékával szemben.

Itt vezetnek a legnagyobb különbséggel a jelöltek

Erdogan Cenkiri tartományban a szavazatok 72,42 százalékát szerezte meg, Sivas tartományban a szavazatok több mint 69 százalékát, Duzceban is 68 százalék felett a hivatalban lévő elnök. Ebből jól látszik, hogy Törökország északi részén hatalmas Erdogan támogatottsága. Kilicdaroglu ezzel szemben Hakkariban a voksok közel 74 százalékát kapta meg Diyarbakyrben 70 százalék fölötti ez az arány, Sirnakban pedig 73 százalék felett áll, ezek mind az ország déli-keleti részén található tartományok.

Második fordulóra lehet majd szükség

Közel 72 százalékos feldolgozottságnál Erdogan a szavazatok 50,97 százalékát szerezte meg, míg riválisa Kemal Kilicdaroglu már meghaladta a 43 százalékot. Így egyre csökken kettőjük között a különbség, Erdogan pedig egyre közelebb az 50 százalékos szinthez.

Isztambulban növelte előnyét Kilicdaroglu

Törökország legnagyobb városában 64 százalék feletti feldolgozottságnál növelni tudta előnyét Kilicdaroglu Erdogannal szemben, Előbbi a voksok 48,21 százalékát szerezte meg, míg a hivatalban lévő elnök a szavazatok 46,89 százalékát.

Izmirben, a harmadik legnépesebb városban is vesztésre áll Erdogan

A földrengés sújtotta Izmirben várható volt, hogy Erdogan nem fog jól teljesíteni. Kilicdaroglu 72,5 százalékos feldolgozottságnál a szavazatok 62 százalékát szerezte meg, ezzel gyakorlatilag nyert is a városban. Erdogan csupán a voksok 32,56 százalékát gyűjtötte be eddig.

A török fővárosban kitart a hivatalban lévő elnök előnye

Ankarában továbbra is Erdogan vezet, 74 százalék feletti feldolgozottságnál a voksok 47,73 százalékát szerezte meg szemben Kilicdaroglu 45,4 százalékával.

Magabiztos Erdogan-előny Bursában

A negyedik legnépesebb török városban Erdogan magabiztosan vezet. Itt a szavazatok 63 százalékát dolgozták fel, a hivatalban lévő elnök eddig a voksok 52,35 százalékát szerezte meg, míg a kihívója 39,8 százalékon áll.

Már csak 7 százalék a különbség

Folyamatosan csökken Erdogan előnye, 78 százalék feletti feldolgozottságnál már csak 7 százalék választja el kihívójától. Erdogan most a szavazatok 50,6 százalékát birtokolja, míg Kilicdaroglu 43,6 százalékon áll.

Újabb tartományban vette át a vezetést Erdogan kihívója

A Délkelet-anatóliai régióban már Kilicdaroglu vezet, a szavazatok 80 százalékát dolgozták fel. Nagyon szoros a verseny a Földközi-tengeri régióban is, ahol Erdogan kevesebb, mint 3 százalékkal vezet, valamint a Márvány-tengeri régióban, ahol 2 százaléknál is kevesebb a különbség közte és Kilicdaroglu között.

A hajrában Kilicdaroglu kaphat több voksot

A legtöbb olyan tartományban már jócskán 90 százalék felett van a feldolgozottság, ahol a hivatalban lévő elnök vezet. Ezzel szemben Kilicdaroglu még sok szavazatra számíthat például Izmirben, ahol már így is közel kétharmaddal vezet. Emellett Aydin, Antalya és Mersin tartományokban is még inkább az ő javára billenhet a mérleg, így tovább csökkenhet a különbség közte és Erdogan között.

A török fővárosban is fordíthat Kilicdaroglu

Sokáig úgy tűnt, hogy Erdogan magabiztosan vezet Ankarában, azonban mostanra a különbség közte és kihívója között egy százaléknál kevesebbre zsugorodott. 89 százalékos feldolgozottságnál Erdogan a szavazatok 46,96 százalékával vezet, Kilicdaroglu pedig jelenleg 46,24 százalékon áll.

Térképen a tartományokra bontott állás

Forrás: Secim 2023

Ennyi szavazatot kapott eddig Erdogan és Kilicdaroglu

87,63 százalékos feldolgozottságnál Erdogan 23 millió 914 ezer 244 szavazatot kapott, míg legfőbb kihívója 21 millió 138 ezer 385 szavazatot.

Jelenlegi állás szerint második forduló dönt majd

89,24 százalékos feldolgozottságnál tovább csökkent Erdogan előnye, ráadásul a hivatalban lévő elnök már csak a szavazatok 49,94 százalékát birtokolja, vagyis ha minden így marad, akkor második fordulóra lesz szükség. Kilicdaroglu folyamatosan zárkózik Erdoganra, már a voksok 44,3 százalékát tudhatja be.

Ankarában néhány ezer szavazat a különbség

A török fővárosban a teljes választás egyik legszorosabb versenyét láthatjuk. 92,3 százalékos feldolgozottságnál tovább csökkent a különbség Erdogan és Kilicdaroglu között. Előbbi 1 649 539 szavazatot kapott, míg utóbbi 1 644 439 voksot.

Kilicdaroglu megfordította az állást Ankarában, már vezet

Erdogan legfőbb kihívója megfordította az állást a török fővárosban, ahol továbbra is nagyon szoros a küzdelem. 94,22 százalékos feldolgozottságnál Kilicdaroglu közel hétezer szavazattal vezet.

Csúsznak az adatok

Hiába a magas feldolgozottsági arányok, az eredmények tényleges közlése jelentősen csúszik. A török választási iroda szerint eddig az összes belföldi szavazat 47 százalékát vitték fel a rendszerbe, míg a külföldi szavazatok csupán 12 százalékát.

Növelte vezetését Kilicdaroglu Ankarában

Növelni tudta előnyét Erdogan kihívója a török fővárosban 95,57 százalékos feldolgozottságnál. Jelenleg Kilicdaroglu közel tízezer vokssal vezet.

Sinan Ogan nem jelentette még be, kit támogat majd

Az elnöki székért zajló verseny harmadik helyezetje még nem jelentette be, hogy kit támogat majd, amennyiben második fordulóra lesz szükség. Ogan bejelentését azért is várják sokan, mert közel 2,7 millió szavazatot kapott, Erdogan és Kilicdaroglu között pedig jelenleg 2,5 millió szavazat van, vagyis Ogan akár még a választásokat is eldöntheti.

Erdogan Isztambulba utazott

A hivatalban lévő török elnök Ankarában tartózkodott a nap jelentős részében, azonban nemrég meglepetés látogatást tett Isztambulban. A török fővárosban az előzetes eredmények alapján úgy tűnik, hogy ellenfele fog nyerni, akárcsak Isztambulban. Összességében Törökország négy legnagyobb városában is Kilicdaroglu vezet.

Már csak 5 százalék Erdogan előnye

93,67 százalékos feldolgozottságnál tovább csökkent Erdogan előnye, jelenleg a voksok 49,63 százaléka érkezett rá. Ezzel szemben Kilicdaroglu a szavazatok 44,63 százalékát szerezte meg. Érdemes megemlékezni arról, hogy Erdogan 36 százalékos feldolgozottságnál még több mint 13 százalékkal vezetett, azóta ellenfele 8 százalékot ledolgozott a hátrányból.

Már három régióban vezet Kilicdaroglu

A Földközi-tengeri régióban is átvette a vezetést Erdogan kihívója, a Márvány-tengeri régióban pedig még szorosabbá tette a versenyt, ott már csak 1,5 százalék a különbség Erdogan javára.

Kéthónapos mélypontra esett a líra

A dollárral szemben kéthónapos mélypontra esett a líra a választás első fordulójának árnyékában.

Kilicdaroglu stábja szerint vezetnek, de második forduló lesz

A hivatalban lévő elnök, valamint ellenfelének tábora is arról számol be, hogy vezetnek saját adataik szerint, azonban Kilicdaroglu stábja már gyakorlatilag elismerte, hogy második fordulóra lesz szükség, hiszen egyik jelölt sem éri el az 50 százalék plusz egy szavazatot, ameylre szükség lenne.

A parlamenti választás állása

A parlamenti választáson a kormányoldali pártszövetség, a Nép Szövetsége jelenleg 50,49 százalékot tudhat magáénak, ami 269 mandátumot jelentene a 600 fős törvényhozásban.

A legnagyobb, CHP-vezette ellenzéki pártszövetség, a Nemzet Szövetsége pillanatnyilag 34,55 százalékkal 168 mandátumot szerezne a parlamentben.

A második legjelentősebb ellenzéki összefogás, a Munka és Szabadság Szövetsége, amely nagyrészt a kurdbarát képviselőjelölteket tömöríti, jelenleg a voksok 9,58 százalával és 59 mandátummal számolhat.

Fontos megjegyezni, hogy a parlamenti választás egyfordulós.

Folyamatosan csökken Erdogan előnye

Már 5 százalék alá csökkent a különbség a hivatalban lévő elnök és ellenfele között. 94,66 százalékos feldolgozottságnál Erdogan a szavazatok 49,56 százalékát szerezte meg, míg Kilicdaroglu a voksok 44,72 százalékát tudhatja magáénak. Erdogan támogatói abban bíznak, hogy a 1,5 millió külföldi szavazat Erdogannak kedvezhet, azokat azonban lassan számolják. Ennek ellenére minden jel arra utal, hogy második fordulót kell majd rendezni.

Egyre szorosabb a verseny

95 százalékos feldolgozottságnál tovább csökkent a különbség a jelöltek között. Erdogan már csak a szavazatok 49,52 százalékát birtokolja, míg Kilicdaroglu a voksok 44,76 százalékát.

Cikkünk folyamatosan frissül!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről