Súlyos milliókba kerül a francia államnak a TB trükközés - videó

Vágólapra másolva!
A költségvetési miniszter szigorít a szociális juttatások feltételein, mivel a csalások miatt okozott kár milliárdos összegre rúg évente. A jobboldal már évekkel ezelőtt figyelmeztetett a problémára.
Vágólapra másolva!

Megelégelte a francia kormány az egészségügyi juttatásokkal való sorozatos visszaéléseket, erről Gabriel Attal költségvetési miniszter beszélt egy, a Le Parisien nevű lapnak adott interjúban. Attal becslése szerint a szociális csalások által okozott kár éves szinten 6-8 milliárd euróra tehető, a politikus ezért megszigorítaná a szociális juttatások igénybe vételének feltételeit, hogy kevesebb visszaélés legyen. Az intézkedés kiterjed a külföldön élő nyugdíjasokra, a TB kártyára és az egészségügyi juttatásokra egyaránt. Gabriel Attal elmondása alapján az a célja, hogy tíz éven belül behajtsa a csalók által jogtalanul felvett összegeket, a terv szerint 2027-re 3 milliárd eurót tenne vissza az államkasszába.

A kormány terve szerint ezentúl csak az a személy részesülhet francia szociális támogatásban, beleértve a családi pótlékos és a nyugdíjat is, aki évente legalább kilenc hónapot Franciaországban tartózkodik, ez az időtartam jelenleg fél év. Ennek megállapítása érdekében a minisztérium ki fogja kérni a légitársaságok utasnyilvántartási adatait, hogy kétség esetén kideríthessék, hogy az illető valóban Franciaországban él-e, vagy huzamosabb ideig külföldön tartózkodik.

A miniszter kiemelte, hogy július 1-től nem folyósítanak többé szociális segélyt az Európai Unión kívüli külföldi bankszámlákra, 2024. január 1-től pedig a csalóknak a számukra folyósított összeg 10 százalékának megfelelő büntetést kell fizetniük, mert nonszensz, hogy a franciák fizessék meg a csalók trükközésével okozott kárt. Attal itt elsősorban az algériai nyugdíjasokra gondolt, mivel kihangsúlyozta, hogy a francia nyugdíjban részesülő 500 000 Európán kívül élői nyugdíjasból 300 000 Algériában lakik.

Gabriel Attal elmondása alapján a gyógyturizmus szintén rettentő károkat okoz az országban, ezért a TB kártyával kapcsolatos újítást is bevezetne, a személyazonossággal való csalások kiküszöbölése végett összevonná a Carte Vitale néven futó TB kártyát és a személyi igazolványt, hogy csak valóban az arra jogosult személy vehesse igénybe az adott egészségügyi szolgáltatást. A miniszter elmondása alapján az elmúlt öt évben 2,3 millió létszám feletti TB kártyát inaktiváltak. A politikus kiemelte, hogy rengeteg visszaélés történik az egészségügyben, az esetek 70 százalékában egy egészségügyi dolgozó kezdeményezi a trükközést, általában túlárazással, vagy fiktív kezelések kiszámlázásával. A csalások hatékonyabb kiderítése érdekében ezért újítást vezet be a francia kormány, 2025-től a fogászati vagy szemészeti központokban kezelt páciensek SMS-ben kapják meg az egészségbiztosítónak kiszámlázott kezelések listáját és, ha bármilyen ellentmondást észlelnek, azt azonnal be tudják jelenteni.

Gabriel Attal szerint a legtöbb csalás a járulékfizetéssel kapcsolatos, a BFMTV-nek adott nyilatkozatában elmondta, hogy a jogalap nélkül felvett szociális támogatások éves összege 2,8 milliárd euró, ami a külügyminisztérium éves büdzséjének felel meg. Attal kiemelte, hogy a juttatásokat felvevő személyek 7-8 százaléka esetében kiderült, hogy csalást követtek el.

A családi pótlékot folyósító Urssaf jelenleg évente 800 millió euró jogalap nélküli kifizetést hajt be, a miniszter célja ennek az összegnek a megduplázása 2027-re. Ennek érdekében az Urssaf dolgozói létszámának 60 százalékkal való megemelésére, valamint az adatok szisztematikus összehangolására van szükség. A miniszter bejelentette, hogy öt éven belül ezer munkahelyet teremtenek a szociális támogatásokkal való visszaélés elleni küzdelem érdekében, valamint 1 milliárd eurót invesztálnak az informatikai rendszerek fejlesztésébe, hogy könnyebben össze lehessen fésülni az adatokat.

Reagált a kormány tervére Jean-Paul Garraud jobboldali politikus, a Nemzeti Tömörülés nevű párt tagja, aki a Twitteren tette közzé azt a levelet, amit évekkel ezelőtt, 2019-ben nyújtott be a Nemzeti Pénzügyi Ügyészséghez (PNF), hogy felhívja a figyelmet a szociális segélyekkel kapcsolatos csalásokra.

A dokumentum említést tesz róla, hogy országszerte 5,2 millióval több TB kártya van forgalomban, mint amennyi a lakosság száma alapján indokolt lenne, ami egyértelmű csalásra utal, de a jobboldali politikus bejelentését figyelmen kívül hagyta a PNF.

A kormány csalásellenes tervével kapcsolatban azt kifogásolta a Twitteren Charles Prats, a francia jogászok Szakmai Egyesületének alelnöke, hogy egy szó sem esik benne az áfacsalásokról, holott éves szinten 25 milliárd eurós csalásról van szó.