Mi lesz most, a veszélyes ukrán provokáció után?

Horizontal orosz ukrán háború
Sz-60-as légvédelmi gépágyút üzemeltető ukrán katona Bahmut közelében
Vágólapra másolva!
Ezt a háborút pofátlan módon kiprovokálták az ukránok. Rengeteg oroszt megöltek a Donbasz térségében, tehát amit a brazil államfő, Luiz Inácio Lula da Silva mond, hogy a háborúért mindkét fél felelős, tökéletesen igaz, csak nem szeretjük kimondani – mondta az Origónak adott interjúban Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a Kremlt ért dróntámadással kapcsolatban. Nógrádi szerint orosz válaszlépésre lehet számítani, de nagy kérdés, hogy ez mikor és hol fog bekövetkezni.
Vágólapra másolva!

Ahogyan arról az Origo korábban már beszámolt, az utóbbi hetekben egyre inkább eszkalálódott az orosz-ukrán háború, szerdán azonban teljesen új szintre lépett. Az orosz elnök hivatala azt közölte, hogy két drón csapást mért az éjszaka Vlagyimir Putyin rezidenciájára. A Kreml elleni dróntámadásról az orosz Izvesztyija azt írta, hogy az ukránok merényletet kíséreltek meg Putyin ellen. Arról, hogyan értékelhetjük az eseményeket, és mire számíthatunk az elkövetkező időszakban, Nógrádi György biztonságpolitikai szakértőt kérdeztük.

Az ukránok nem ismerték el a támadást

Nógrádi György úgy látja, hogy a nyugati katonai támogatás feltétele az, hogy Ukrajna orosz területeket nem lő. A jelenlegi dróntámadást az ukrán vezetés nem ismerte el, de eddig soha egyetlen támadást nem ismert el orosz terület ellen. A szakértő azt mondta:

Orosz válaszcsapásra lehet számítani

Nógrádi György felhívta a figyelmet arra, hogy nyilatkozott a kérdésben az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke, aki azt mondta, hogy mind a két fél el akarja kerülni az atomháborút. Nógrádi leszögezte:

Hozzátette:

Zelenszkij nem mond igazat

Nógrádi György arra is emlékeztetett, hogy Zelenszkij ukrán elnök a támadás előtt egy nappal bejelentette, hogy mostantól nem fogják értesíteni az amerikaiakat az ukrán támadásokról. Nógrádi György erre úgy reagált, hogy

"Ezt a háborút pofátlan módon kiprovokálták az ukránok"

Nógrádi György a Kreml felett felrobbantott drónról azt mondta, hogy ma már a legegyszerűbb drónokat nagyon olcsón meg lehet vásárolni, itt a kérdés mindig az, mennyire jó drón az, ami ennyire olcsó, és milyen mennyiségű robbanóanyagot tud szállítani. Erről nincs egyelőre információnk – tette hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy az oroszok Putyin elnök elleni merényletként értékelik ezt a támadást, Nógrádi György azt mondta, hogy az oroszok nem tehettek mást, a saját propagandájuk érdekében csinálják ezt. Az orosz narratíva szerint ők védelmi háborút folytatnak Ukrajnában, amely nem igaz, mert a háborút az oroszok kezdték meg. A biztonságpolitikai szakértő emlékeztetett:

Zelenszkij és Joe Biden Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Nógrádi György azt is hozzáfűzte, hogy ezek után a hírszerző főnökök döntő többségét kirúgták, mert senki nem tudta, mi fog bekövetkezni. Az oroszok valóban agresszorként viselkedtek, de van ennek egy másik része is, amiről viszont keveset szoktunk beszélni:

Lehet harmadik világháború?

Arról, hogy lehet-e harmadik világháború, Nógrádi György azt mondta az Origo kérdésére, hogy ma egy harmadik világháborút nem lehetne túlélni.

Ukrán tüzér a bahmuti fronton. Forrás: AFP/Bulent Kilic

Nógrádi György arról is beszélt, hogy

ma rengeteg atomhatalom van, de ezek közül kettő, Oroszország és az Egyesült Államok azok, amelyek sokszorosan meg tudják semmisíteni a Földet, emellett atomhatalom még Pakisztán, India, Kína, Izrael, Nagy-Britannia, Franciaország és még más országoknak is lehetnek atomtöltetei.

A biztonságpolitikai szakértő szerint a nyugati hírszerzés mindig mindent kiszámol. Hozzáfűzte: ma azt számolják, hogy

egyetlen esetben vetnének be az oroszok taktikai atomfegyvert: ha a Krím-félszigetnél az ukránok áttörést érnének el.

Én ezt nem tudom sem megerősíteni, sem cáfolni, de ma Európában óriási a NATO hagyományos fölénye – tette hozzá.

– zárta gondolatait Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.