Nem kerül börtönbe a hidegvérű gyilkos bevándorló

Az autóban utazó migránsok
Vágólapra másolva!
Hihetetlen, de nem egyedi módon menekült meg egy szomáliai migráns a börtönbüntetéstől. A férfit – aki több embert is meggyilkolt fényes nappal, az utcán – elmebetegnek nyilvánították és pszichiátriai kezelésre küldték.
Vágólapra másolva!

A gyilkosság még 2022 októberében történt a németországi Ludwigshafenben. Egy elmérgesedő vita után egy 25 éves szomáliai férfit eltiltottak az élettársától, és távoltartási rendelet miatt nem mehetett a nő közelébe.

A bűncselekmény előtt közvetlenül a férfi mégis megpróbált betörni a lakásba, ahol a nő élt.

Amikor nem járt sikerrel, a bevándorló férfi lement az utcára és válogatás nélkül megkéselt két férfit, az egyiküknek levágta az alkarját, majd a korábbi élettársa erkélyére dobta azt, közben azt kiabálta:

A férfi a támadások alatt állítólag Allahot dicsőítette, ezért a Rajna-vidék–Pfalz tartományi bűnügyi hivatal (LKA) is nyomozott az ügyben. A késes támadás halálos áldozatainak boncolása során kiderült, hogy a 35 éves férfi nyakát és tüdejét végzetes szúrás érte. A 20 éves férfi pedig a mellkasán szenvedett olyan sérüléseket, hogy esélye sem volt a túlélésre. A szomáliai támadó egyébként egy közeli drogériába menekült a hidegvérrel elkövetett gyilkosság után, ahol egy 27 éves férfit is súlyosan megsebesített. A rendőrök végül úgy tudták megállítani a bevándorlót, hogy meglőtték.

A rajna-vidék-pfalzi Frankenthal bírósága szerint a bevándorló férfi egyértelműen bűnös a különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságokban. A bíró szerint azonban

a bűncselekmény idején akut paranoid skizofréniában szenvedett. Ezért felmentő ítéletet kellett hoznia. Börtönböntetés helyett így elrendelte, hogy a vádlottat pszichiátriai kórházban helyezzék el – igaz, az ítélet még nem jogerős.

Ez az eljárás egy bevett szokás Nyugat-Európában, ha ugyanis sikerül bebizonyítani egy agresszív radikális támadóról, hogy mentális betegsége miatt követte el a bűncselekményt, akkor az eredeti büntetését jelentősen enyhíteni tudják. Így kitoloncolni sem kell az országból a bevándorlókat, és a közfelháborodást is csillapítani tudja a hatóság.

Számos olyan támadás és gyilkosság történt már Nyugaton, amelyeket radikális iszlamisták követtek el, és később mentális betegséggel próbálták leplezni a bűncselekményeket.

Így sikerült megakadályozni a súlyos büntetését annak a fiatal szomáliai férfinak, aki még 2021 nyarán Würzburgban késelt halálra három nőt egy bevásárlóközpontban. Bár a tanúvallomások szerint a gyilkos bevándorló a támadás közben Allahot dicsőítette, az ügyészek szerint ez nem volt elegendő bizonyíték arra, hogy vallási hátterű indítéka volt a migránsnak.

Franciaország még a szomszédját is felülmúlja a muszlim radikálisok mosdatásában.

2017-ben egy muszlim férfi meggyilkolt egy 65 éves zsidó óvodaigazgatót. A támadó éjszaka betört Sarah Halimi harmadik emeleti lakásába, majd brutálisan megverte, miközben Allahot dicsőítette.

A fiatal férfi ezután a lakás ablakán kilógatta az idős nőt, majd ledobta az utcára, miközben az áldozat könyörgött az életéért. A hatóságok többször is megjegyezték, hogy a dohányzás úgynevezett „pszichotikus zavart" okozott a muszlim támadónál és szakértői kezelésre kötelezték. Az eset óriási tüntetéshullámot eredményezett Franciaországban.

Mohamed Salmene Lahouaiej-Bouhlel egy teherautóval belehajtott a Bastille-napot ünneplő tömegbe Nizzában még 2016-ban. A támadásban 86-an meghaltak és több százan megsérültek. Az eset után a családja és a média azt hangoztatta, hogy a férfi mentálisan beteg volt. Az NBC tévécsatorna pedig azt állította, hogy

a nizzai támadó nem volt dzsihadista, annak ellenére hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet magára vállalta a tömeggyilkosságot.

Egy évvel korábban Dijon városában is gázolásos terrortámadás történt. Egy férfi a kisteherautójával a város több pontján az emberek közé hajtott, miközben Allahot dicsőítette, késsel hadonászott és azt kiabálta, hogy "Palesztina gyermekeinek nevében" jár el. Bár senki sem vesztette életét a támadásokban, többeknek maradandó sérülést okozott. A helyi ügyész akkor azt állította, hogy az incidens nem állt összefüggésben terrorizmussal, az elkövetőnek pedig nem voltak vallási indítékai, csupán mentális zavarban szenvedett.