Lecserélik a híres prágai toronyóra festett kalendáriumát

culture history science Horizontal
Clockmaker Petr Skala (C) removes the calendar dial of Prague's medieval astronomical clock (Prazsky orloj), during the ongoing renovation of the Old Town Hall at the Old Town Square in Prague, on May 25, 2017. The clock has three main components: the astronomical dial, a clockwork hourly and a calendar dial. The first recorded mention of the clock was in 1410. The Prazsky orloj is the third-oldest astronomical clock in the world and the oldest still working. (Photo by Michal Cizek / AFP)
Vágólapra másolva!
Lecserélik a híres prágai toronyóra, az Orloj festett kalendáriumát, miután a néhány éve felújított és 2018-ban kihelyezett naptár portréi nem felelnek meg az eredeti képeknek - jelentette be hétfőn a prágai önkormányzat.
Vágólapra másolva!

Az önkormányzatnak több mint egy éves tárgyalások után sikerült megállapodnia a felújítást végző Subterra és Avers cégekkel, hogy lezárják az ügyben folyó vitákat, és közös erővel oldják meg a felmerült problémát.

A megállapodás szerint a Subterra vállalja az óra újbóli szétszedését, a mostani naptár eltávolítását, illetve az új naptár behelyezését az órába, míg Prága az új kalendárium elkészítését biztosítja és fizeti.

Közölték, hogy a kalendáriumot ezúttal a prágai Képzőművészeti Akadémia fogja elkészíteni.

Az Orloj kalendáriumának az év hónapjait ábrázoló képeit Josef Mánes festette 1866-ban a toronyóra akkori felújításakor. 1882 óta azonban a toronyórán csak a képek másolatai láthatók, a rendkívül értékes eredeti művet ugyanis múzeumban helyezték el, hogy megvédjék az időjárás viszontagságaitól.

A kalendárium jelenlegi, felújított változatát Stanislav Jircík festő és restaurátor készítette 2018-ban. A Régi Prágáért Klub tagjainak azonban feltűnt, hogy az új kalendárium portréi nem tükrözik hűen a Josef Mánes által festett képeket, ezért másfél éve tiltakozást nyújtottak be az országos műemlékvédelmi hivatalnál.

A híres prágai toronyóra, az Orloj felújításának kezdete 2017-ben. Forrás: AFP/Michal Cizek

A hivatal megvizsgálta és összevetette az eredeti kalendáriumot a felújított változattal, és igazat adott a hagyományőrzőknek. A nyilvánosságra hozott felvételek egyértelműen bizonyítják, hogy az új képek számos részletben eltérnek az eredetiektől, ráadásul Stanislav Jircík néhány arcképet jelentősen módosított, és ma élő személyek arcát kölcsönözte a figuráknak.

A festő azzal védekezik, hogy a szerződés szerint egy "technológiai másolat" elkészítésére kapott megbízatást, ami nem jelenti az eredeti képek teljesen hű másolatát.

A műemlékvédelmi hivatal szakértői arra a következtetésre jutottak, hogy az ügyben minden érintett fél - a festő, a város és a műemlékvédelem is - hibázott.

A festő azzal, hogy jelentősen eltért az eredeti műtől, míg a város és a műemlékvédelem azzal, hogy a restaurálási munkálatokat nem ellenőrizték megfelelően. Büntetést végül is senki sem kapott, de a városi tanács már tavaly bejelentette, hogy rövidesen pályázatot hirdet egy újabb felújításra, és annak elkészülte után a sok kritikát kiváltó mostani kalendáriumot lecseréli.

"A megállapodás kölcsönösen előnyös, és mindenkinek jobb, mintha várhatóan évekig elhúzódó bírósági per lenne az ügyből" - mondta a megállapodás kapcsán Vít Hoffman, az önkormányzat szóvivője újságíróknak.