Pünkösdi keresztényüldözés: felgyújtott templom, lefejezett szobor

Vágólapra másolva!
Franciaországban több keresztényellenes támadás is történt a pünkösdi hétvégén, egy jelentés szerint tavaly több mint 360 millió keresztény volt üldöztetésnek kitéve.
Vágólapra másolva!

Nem enyhül a franciaországi templomgyalázások és egyéb keresztény jelképek gyalázása, pünkösdkor két felháborító eset is történt. A France 3 számolt be róla, hogy május 28-án, pünkösd vasárnap megrongálták a Toulouse közelében található Cugnaux nevű település Saint-Laurent templomát: a vandálok felborogatták a gyertyákat és megrongáltak egy feszületet, majd tüzet gyújtottak. Szerencsére ezt észlelte egy járókelő, így sikerült időben megfékezni a lángokat. A település polgármestere, Albert Sanchez elítélte a rongálást és együttérzéséről biztosította a helyi katolikus közösség tagjait. Cugnaux-ban több vallási közösség is van, katolikusok, muszlimok és buddhisták laknak a városban, a polgármester szerint eddig nem volt probléma köztük. A városvezető szerint az együttélés biztosításához kulcsfontosságú az intolerancia elleni közös fellépés, valamint a párbeszéd és a megértés a különböző vallási és kulturális közösségek között. A polgármester elmondása alapján ez volt az első ilyen jellegű cselekmény a településen. Térfigyelő kamerák felvételt készítettek a károkozókról, azonosításuk folyamatban van, az ügyben a helyi csendőrség nyomoz.

Nem ez volt a pünkösdi hétvége egyetlen vallási jellegű rongálása, a közösségi oldalakon futótűzként terjedt a kép az Ajaccióban, Korzikán a tengerparton álló Notre-Dame de Lavasina szoborról, amelyet lefejeztek.

A Corse Matin nevű helyi lap cikkéből kiderül, hogy az utóbbi időben több vallási hátterű rongálás is történt a szigeten, április 12-én szintén Ajaccióban, a Petit Capo strand közelében lévő Szűz Mária szobrot rongálták meg, két héttel később, április 27-én a siscoi Saint-Jean-hágón lévő keresztet csonkították meg, április 29-én, szombaton pedig Vero városában egy cserkésztáborban felállított oltárt gyalázták meg.

Franciaországban az idei évben kiemelkedően sok ilyen jellegű rongálás történt, januárban egymás után több eset is volt, ezt követően áprilisban az ország nyugati részén a Loire mentén fekvő Angers városában a Sainte-Madeleine nevű templomot dúlták fel, szobrokat fejeztek le és csonkítottak meg. Gérald Darmanin belügyminiszter a Twitteren reagált a történtekre, a politikus azt írta, hogy elfogadhatatlannak tartja a vandál rongálást és mindent megtesz az elkövetők kézre kerítése érdekében.

Május elején a Párizs közelében lévő Lieusaint nevű település templomát rongálták meg, azt írták az épület falára, hogy éljen az iszlám, éljen a béke. A település polgármestere, Michel Bisson szerint elfogadhatatlan és elítélendő vandalizmus történt, ezért feljelentést tett, a templom falát pedig mielőbb lemosták.

A sajtónak nyilatkozott az a férfi, aki felfedezte a gyalázkodó feliratot, ám, tartva az esetleges megtorlásoktól, arcát és nevét nem vállalta. A helyi nagy mecsetet kezelő Amicale des Musulmans de Lieusaint nevű egyesület a település muszlim közössége nevében elítélte a történteket.

Nem csak Franciaországban szaporodtak meg a keresztényellenes megnyilvánulások, a Vatican News az Open Doors által közzétett éves jelentésre hivatkozva azt írja, hogy 2022 volt az eddigi legrosszabb év a keresztények számára világszerte az erőszakos diszkrimináció és kirekesztés fokozódása miatt. Az ötven leginkább érintett országot felsoroló jelentés szerint világszerte több mint 360 millió keresztény szenved a vallása miatt üldöztetéstől és diszkriminációtól.

A lista élén Észak-Korea áll, ahol munkatáborba kerül a gyakorló keresztény, de nem kizárt a halálbüntetés sem, az országban még a Biblia birtoklása is súlyos bűncselekménynek számít és komoly büntetéssel jár. Észak-Koreát Szomália, Jemen, Eritrea, Líbia, Nigéria, Pakisztán és Irán követi, a lista kilencedik helyén pedig Afganisztán szerepel. A cikkből kiderül, hogy itt is halálbüntetés jár annak, aki az iszlámról egy másik vallásra vált, ezért a kis létszámú helyi keresztény közösség kénytelen titkolózni. Az Open Doors által közzétett World Watch List című éves jelentésből kiderül, hogy világszerte hétből egy keresztény van kitéve vallási indíttatású üldöztetésnek. Ez az arány Afrikában 20, Ázsiában pedig 40 százalék.

A dokumentum szerint 2022-ben világszerte 5 621 keresztényt gyilkoltak meg, 2 110 templomellenes támadás történt és 4 542 keresztényt vettek őrizetbe.