Így befolyásolja Joe Biden kampányát a háborúpártiság

amerikai félidős választások, választás, Joe Biden,
US President Joe Biden speaks at a Democratic National Committee event at the Columbus Club in Union Station, Washington, DC, November 2, 2022. (Photo by Jim WATSON / AFP)
Vágólapra másolva!
Nyilvánosságra kerültek a Biden-kampány eddigi részletei, a jelek szerint a Biden-gépezet kijózanító híreket kapott.
Vágólapra másolva!

Nem várt ütemben halad Joe Biden elnök újraválasztási kampánya, a jelek szerint

a kampány beindítása nagyon lassan halad, nincs elég munkatárs a kampánycsapatban, ahogy az adománygyűjtő rendezvények is elmaradnak, mivel ezidáig sem sikerült a megfelelően elkönyvelni és bejelenteni a kampány tervezett költségeit.

Ahogy a Breitbart írta meg az Axios nyomán, a Biden-csapatot azért is érinti érzékenyen a kampányfinanszírozás jelenlegi állása, mivel miközben az a elnök kampánycsapatában eddig mindösszesen ketten dolgoznak teljes állásban,

addig Donald Trump, újraválasztásra készülő és békepártisága miatt koncepciós eljárás alá vont elnök torony magasan vezeti a közvélemény-kutatásokat, egyúttal hatalmas adománygyűjtési számokat produkálva.

A jelek szerint Trump (b) már most túl teljesíti a kampány előkészítését, miközben Biden (j) saját 2020-as kampányszámait is messze alulmúlja Forrás: AFP/Saul Loeb

Sajtóhírek szerint Biden csapata azért késlekedik ennyit a tervezett kampányköltségek bejelentésével kapcsolatban,

mivel még ahhoz sincs elég pénzük, hogy könyvelőket és az adománygyűjtést felügyelő menedzsert fogadjanak.

Ismeretes, hogy múlt héten jelentette be újraindulását Joe Biden demokrata párti amerikai elnök a jövő évi elnökválasztáson. Általában az induló jelöltek már alig 48 óra alatt képesek leadni a beérkező adományokról, kampánytámogatásról szóló főkönyveket az ameirkai adóügyi hatóságoknak.

2020-ban a Biden kampány már kevesebb, mint 24 órával az adománygyűjtés megindítása után képes volt jelentést tenni 6,3 millió dollárnak megfelelő kampánytámogatásról, idén viszont olyan alacsony mértékben kapnak felajánlást, hogy egy rendes jelentés összeállítására is képtelenek voltak.

A Breitbart idézi még a Bloomberg értesüléseit is a Demokrata Párt kibontakozó kampányfinanszírozási botrányával kapcsolatban. Az általuk megszólaltatott források szerint a donorok közti koordináció hiánya okozza a csúszást, ugyanakkor felsejlik egy fontos intézményi tényező is.

A jelek szerint a kampányfinanszírozások elmaradásáért és a donorok tartózkodásáért a Demokrata Nemzeti Konvenció (DNC) a felelős, amely jellemzően hozzájárul az általuk támogatott jelöltek kampányához.

Az utóbbi időben jelentek meg olyan közvélemény-kutatások, amelyek szerint a demokrata szavazók nem támogatnák Joe Bident a jövő évi elnökválasztáson, többek között a háborúval kapcsolatos magatartása miatt.

Joggal merülhet fel annak a lehetősége, hogy a Demokrata Párt így próbálja elhatárolni magát az egyre népszerűtlenebbé váló Joe Bidentől és háborúpárti politikájától.

Mindeközben a Trump-kampány a döcögös Biden-gépezet állapotának az ellenkezőjét mutatja,

a jelek szerint a Trump-kampány 7 millió dollárt gyűjtött, csak a márciusi és áprilisi vádemelés hírének hatására. Ezzel a 2023-as tárgyév első negyedévében a Trump-nak felajánlott kampánytámogatások összege már meghaladta a 18,8 millió dollárt.