Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Szijjártó Péter: Magyarország és Szingapúr sem kér a külső beavatkozásokból

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Párizsban a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) ülésén.
Vágólapra másolva!
Magyarország és Szingapúr között baráti, kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködés van, amelyhez hozzájárul, hogy a két ország rendkívül fontosnak tartja saját nemzeti szuverenitását, s nem kér a külső beavatkozásokból – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Szingapúrban.
Vágólapra másolva!

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető aláhúzta, hogy a délkelet-ázsiai városállam hazánk legjelentősebb kereskedelmi partnere a térségben, a viszony pedig kifejezetten baráti.

- szögezte le.

Rámutatott, hogy a felek ezen szuverenista álláspontra alapozva támogatják a kölcsönös tisztelet visszatérését a nemzetközi politikába, illetve gyakran működnek együtt a nemzetközi szervezetekben.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: ALL_RIGHTS_RESERVED/Marton_Kiraly

Szijjártó Péter kiemelte, hogy akárcsak Szingapúrban, Magyarországon is kivételes a politikai stabilitás, európai szinten legalábbis mindenképp egyedülálló.

- vélekedett.

Szingapúr Forrás: Shutterstock/Gumbao

Tudatta, hogy

a kétoldalú gazdasági együttműködésből hazánk már eddig is sokat profitált, de a szingapúri cégek is kifejezetten kívánatosnak tartják a kapcsolatok további fejlesztését.

Elmondta, hogy találkozott a Magyarországon beruházó hét legnagyobb szingapúri cég vezetőivel, akik mind elégedetten nyilatkoztak a működési környezetről, az alacsony adókról, a képzett munkaerőről, így újabb befektetéseket terveznek, különösen az elektromos autóipar területén.

- közölte.

Üdvözölte, hogy

a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke tavaly elérte az egymilliárd dollárt, és a lendület kitart, amit jól mutat, hogy idén eddig 46 százalékos növekedést jegyeztek fel.

- tájékoztatott.

A miniszter arról is beszámolt, hogy

Délkelet-Ázsia legnagyobb élelmiszeripari vásárán megállapodást kötöttek nagy mennyiségű magyar mangalica és galambhús szingapúri exportjáról.

Mint mondta, a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar számára Szingapúr nagy lehetőséget jelent, a városállam ugyanis diverzifikálni kívánja importforrásait.

- mondta.

A magyar élelmiszer-kivitel értéke tavaly meghaladta a hatmillió dollárt, ezen belül a húsipari export több mint egymillió dollárt tett ki.

A miniszter kitért arra is, hogy a két ország között a turisztikai kapcsolatok is fejlődnek, idén eddig a tavalyi év azonos időszakában regisztráltnál már négyszer több látogató érkezett Szingapúrból Magyarországra.

Érintette az űripari együttműködést is, azt hangoztatva, hogy mindkét fél érdekelt ezen szektor fejlesztésében, a különböző méretű műholdak gyártásában, Föld körüli pályára állításában, az ezekből kinyert adatok cseréjében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről