11 ember meghalt hőgutában egy indiai díjátadó rendezvényen

Maharashtra, Tizenegyen haltak meg hőgutában az indiai díjátadó rendezvényen, Maharashtra állam, India, 2023
In this photograph taken on April 16, 2023, people gather to attend an award ceremony on the outskirts of Mumbai. - Heatstroke killed 11 people in India after an estimated million spectators waited for hours in the sun at a government-sponsored awards ceremony, officials said as early summer temperatures soared. (Photo by AFP)
Vágólapra másolva!
Tizenegy ember hőgutában meghalt, míg sokan mások kórházba kerültek, miután részt vettek egy díjátadó ünnepségen az indiai Mahárástra államban. Navi Mumbaiban, ahol a rendezvényt tartották, vasárnap 38 Celsius-fokos csúcshőmérsékletet mértek. Egészségügyi szakértők azt tanácsolták az embereknek, hogy a hőség csúcsidőszakában, 11 és 16 óra között ne tartózkodjanak a napon, különösen áprilisban, amely Indiában az egyik legmelegebb hónapnak számít – írja a BBC.
Vágólapra másolva!

A rendezvényen való részvétel után sokan kiszáradásra és más, hőség okozta betegségekre panaszkodtak.

Hőguta végzett 11 emberrel Indiában, miután becslések szerint egymillió néző várakozott órákig a napon. Forrás: AFP

Az eseményről készült fotókon látható, hogy ezrek ülnek közvetlenül a nap alatt, bármiféle árnyék hiányában.

A tisztviselők a médiának elmondták, hogy a helyszínen egész nap biztosítottak frissítőket, és standokat állítottak fel az emberek orvosi ellátására,

de az ellenzéki pártok azt állítják, hogy a rendezvényt rosszul irányították, és hogy nem az évnek ebben az időszakában kellett volna megtartani.

Az eseményt egy parkban rendezték meg, hogy díjat adományozzanak a szociális munkás Dattatreya Narayan Dharmadhikara számára.

Az eseményen részt vettek vezető politikusok, köztük Amit Shah indiai belügyminiszter és az államot kormányzó Bharatiya Janata Párt (BJP) vezetői.

A helyi média arról számolt be, hogy több százezer ember vett részt az eseményen, amely több mint három órán át tartott.

Számos ember kiszáradásra, magas vérnyomásra és kimerültségre panaszkodott, közel két tucat embert pedig kórházba szállítottak.

Eknath Shinde, Mahárástra főminisztere „váratlannak és fájdalmasnak" nevezte az esetet, és 500 000 rúpia (6 102 dollár; 4913 font) kártérítést jelentett be az áldozatok családjainak. Azt is megígérte, hogy a kormány ingyenes kezelést biztosít azoknak, akik az esemény során megbetegedtek.