Egyre drágább a kenyér Nagy-Britanniában

papírzacskó, kenyér, péksütemény, illusztráció
Vágólapra másolva!
Még mindig tíz százalék feletti az infláció az Egyesült Királyságban. Mintegy 20 százalékkal drágultak egy év alatt a kenyér- és gabonatermékek.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyságban a legmagasabb az infláció a nyugat-európai országok között. A nemzeti statisztikai hivatal (ONS) szerdán nyilvánosságra hozott adatai szerint a fogyasztói árak változatlanul gyorsabban nőnek a várakozásoknál, márciusban az elemzők által jelzett 9,8 százalék helyett az infláció csupán 10,1 százalékra lassult éves bázison a februári 10,4 százalékról – derül ki a vg.hu összeállításából. Az árak havi összevetésben 0,8 százalékkal emelkedtek a várt 0,5 helyett a februári 1,1 százalék után; a maginfláció is magasabb a vártnál, az előző év azonos időszakához képest 6,2, havi bázison 0,9 százalékos.

Az üzemanyagárak ugyan csökkentek az egy évvel ezelőttihez képest, amikor az Ukrajna elleni orosz invázió hatására jelentősen megugrottak; a háztartási gáz, az elektromos áram és az élelmiszerek ára azonban tovább nő.

Az ONS szerint az élelmiszerár-infláció elérte a 19,1 százalékot, ami a legmagasabb 1977 augusztusa óta.

Egyre drágább a megélhetés a szigetországban Forrás: Shutterstock

A kenyérfélék és egyéb feldolgozott gabonatermékek még többel, 19,4 százalékkal kerültek többe egy év alatt.

Valamivel lassabban drágultak a ruhaneműk, a bútorok és a háztartási gépek, ezeket azonban részben ellensúlyozta az élelmiszerek ára, amely továbbra is meredeken emelkedik, a kenyér- és gabonaneműárak inflációja rekordmagas, idézte a Sky News Grant Fitznert, az ONS vezető közgazdászát.

A vártnál kevésbé lassuló infláció azt jelenti, hogy a Bank of England várhatóan tovább emeli az alapkamatot a következő ülésén.

Ezt erősítik a pénzügyminiszter szavai is. Ezek a számok megerősítik, hogy miért kell folytatnunk az infláció csökkentésére irányuló erőfeszítéseinket, hogy így enyhíthessük a családokra és a vállalkozásokra nehezedő nyomást – fogalmazott Jeremy Hunt. A BoE a múlt hónapban még azt jelezte, hogy az infláció jelentősen visszaesik a második negyedévben, márciusban pedig 9,2 százalékra csökken – ez utóbbi prognózis nem jött be. A vártnál nagyobb mértékben emelkedtek viszont a bérek.

– értékelte a Reutersnek Hugh Gimber, a JP Morgan Asset Management globális piaci stratégája.