Soha nem kezdődött olyan korán a cseresznyefa-virágzás Tokióban, mint idén

fa gyümölcsfa NÖVÉNY virágzó cseresznyefa virágzó fa
Tokió, 2022. március 27. Virágzó cseresznyefák alatt sétálnak emberek Tokióban 2022. március 27-én. Japánban a szakura, a cseresznyevirágzás kiemelt fontosságú esemény. A hanami, a virágnézés hagyománya szerint a virágba borult cseresznyefákban március végétől május elejéig gyönyörködnek a szigetországban. A természeti jelenség ünneplése csaknem 1300 éves múltra tekint vissza a távol-keleti kultúrában. MTI/EPA/Franck Robichon
Vágólapra másolva!
Megkezdődött kedden a cseresznyefa-virágzás Tokióban, tíz nappal korábban az átlagosnál és hat nappal korábban a tavalyinál.
Vágólapra másolva!

A Japán Meteorológiai Szolgálat (JMA) illetékese 11 nyiladozó bimbót számolt össze helyi idő szerint kedden délután egy szomei josino fajtájú, referenciaként használt cseresznyefán a Jaszukuni-szentélyben, ami elég volt ahhoz, hogy hivatalosan is megkezdődöttnek nyilvánítsák a tavaszköszöntő szakura ünnepet.

A virágzó cseresznyefa várhatóan körülbelül egy hét múlva tündököl teljes pompájában.

A japán fővárosban már 2020-ban és 2021-ben is március 14-én kezdődött a cseresznyevirágzás, korábban, mint bármikor a feljegyzések 70 évvel ezelőtti kezdete óta.

Tavaly a virágzás hat napot késett.

A JMA előrejelzése szerint szerte az országban a sokévi átlagnál korábban virágba borulnak cseresznyefák a szokásosnál melegebb idő miatt. A meteorológusok nem zárják ki, hogy a

jelenség összefügg a globális felmelegedéssel.

A tokióiak a koronavírus-járvány okozta három év szünet után újra kivonulhatnak az önkormányzat által birtokolt városi parkokba, hogy piknikezéssel egybekötve gyönyörködjenek a cseresznyefák fehér-rózsaszín virágaiban. Noha idén engedélyezett a piknikezés, az önkormányzat a csoportos cseresznyevirág-nézésről való önkéntes lemondást javasolta a járványveszélyre tekintettel.

Címlapi képünk illusztráció!