Nagy a baj a Twitternél: a forráskódjának egy része kikerült az internetre

Twitter, logó
(FILES) In this file photo taken on September 4, 2019 shows the logo of the US social networking website Twitter, displayed on a smart-phone screen, in Lille, northern France. - Several features on Twitter were down on October 2, 2019, the platform said, with users from Japan to the USA reporting they were unable to log in, use the mobile app or see direct messages."We've been experiencing outages across Twitter and TweetDeck," the social media giant said in a statement, without giving a reason for the disruption. "You might have had trouble Tweeting, getting notifications, or viewing DMs. We're currently working on a fix, and should be back to normal soon." (Photo by Denis Charlet / AFP)
Vágólapra másolva!
A Twitter közösségi portál forráskódjának egy része kikerült az internetre egy adatszivárgást követően - derül ki bírósági dokumentumokból, amelyeket az amerikai sajtó idézett az elmúlt hétvégén.
Vágólapra másolva!

A Twitter az észak-kaliforniai kerületi bírósághoz fordult egy beadvánnyal, amelyben azt kérik, hogy a Szilícium-völgyi székhelyű GitHub programozói szolgáltatásokat biztosító honlap - ahol a közösségi portál forráskódja megjelent - azonosítsa azt a személyt, aki nyilvánossá tette a Twitter belső adatait, és minden olyan felhasználót is, aki letölthette azokat.

A forráskódok a szoftverfejlesztők szigorúan őrzött szellemi tulajdonai, nyilvánossá tételük azzal a veszéllyel jár, hogy a programot törvénytelenül lemásolhatják, illetve alapot adhat hackertámadásokra is.

A Twitter belső vizsgálatot is indított az adatszivárgás felderítésére, és a The New York Times című lap információi szerint a cég egy volt alkalmazottját sejtik a programkód kikerülése mögött. A közösségi portál vezetősége csak nemrég szerzett tudomást az ügyről, a forráskód részletei azonban már hónapok óta nyilvánosak lehettek az interneten.

Elon Musk, a világ második leggazdagabb embere októberben vált a Twitter közösségi platform többségi tulajdonosává 44 milliárd dollárért, és azonnal szervezeti átszervezésébe fogott. Első lépésben elbocsátotta a vállalat alkalmazottainak több mint felét, majd menesztette a teljes igazgatótanácsot, míg végül feloszlatta a vállalat biztonsági tanácsát.