Több mint két tonnányi zsákokba csomagolt kokaint találtak a normandiai partoknál

Vágólapra másolva!
Több mint két tonna kokaint találtak, nejlonzsákokba csomagolva a La Manche-csatorna francia partjainál. A lefoglalt kábítószer értéke csaknem 150 millió euró (56,7 milliárd forint).
Vágólapra másolva!

Vasárnap a normandiai Réville település tengerpartján mintegy 850 kilogramm kokaint találtak nejlonzsákokba csomagolva. Szerdán néhány kilométerrel arrébb, Vicq-sur-Mer településnél további hat, kokainnal teli nejlonzsák volt a tengerparton. A zsákokra mentőöveket erősítettek.

A szerdán talált rakomány mennyisége 1,5 tonna, így a vasárnap talált kábítószerrel együtt

2,3 tonna összesen, ami "történelmi" fogásnak számít.

Egyelőre nem tudni, honnan sodródtak a normandiai Cotentin-félsziget partjaira a kokainnal teli, hermetikusan lezárt zsákok. A rendőrség feltételezése szerint elképzelhető, hogy szándékosan dobták őket a tengerbe egy hajóról, amkor azt ellenőrizték a hatóságok, de azt is elképzelhető, hogy maguktól estek a vízbe egy hajóról.

A kábítószert tartalmazó zsákokat a hajók falára szokták erősíteni, és előfordul, hogy egy vihar következtében leesnek onnan.

- idézett az AFP hírügynökség egy nyomozati forrást.

A tengeri prefektúra jelezte: a félsziget északi részén repülőgépekkel ellenőrzik a partokat, azóta nem találtak további zsákokat. A rendőrség nagy erőket mozgósított a helyszínek biztosítására, és annak megakadályozására, hogy bárki hozzáférhessen a kábítószerrel teli zsákokhoz.

A hatóságok arra is felhívták e figyelmet, hogy aki hasonló rakományt talál és magával viszi, kábítószer-kereskedőnek minősül, és börtönbüntetéssel sújtható,

ezért arra kérik a helyieket, hogy amennyiben gyanús zsákokat találnak, azonnal értesítsék a rendőrséget.

Nem ez az első alkalom, hogy kokain sodródott a francia partokra. Hasonló eset történt 2019 végén a baszkföldi Saint-Jean-de-Luz település strandjainál és a breton Camaret partjainál, ahol 1,6 tonnányi zsákokba csomagolt fehér port foglaltak le, míg 2022 májusában az északi Berck településnél 21 kilogrammnyi kokaint sodort partra a víz.

- fogalmazott szerdán egy sajtótájékoztatón a vámügyekért is felelős költségvetési miniszter. Gabriel Attal szerint, február 19-én rekordmennyiségű, 1,9 tonna kokaint foglaltak le a hatóságok a normandiai Le Havre kikötőjében.

A Franciaországban lefoglalt kábítószerek 80 százaléka tengeri úton érkezik a kontinensre, elsősorban Le Havre kikötőjébe, ahol évente 3 millió konténer fordul meg.