Brüsszeli korrupció: Eva Kaili a börtönből is bizonyítékokat akart eltüntetni, majd lehülyézte a férjét

Eva Kaili, luxus, korrupció
Vágólapra másolva!
Eva Kaili a brüsszeli korrupciós botrány nyomainak eltüntetésére kérhette rokonait a börtönből - derült ki az Európai Parlament korábbi szocialista alelnökének rácsok mögül indított és fogadott hívásainak lehallgatási jegyzőkönyvéből, melybe olasz és görög lapok is betekintést nyertek, írja szemléjében a Metropol.
Vágólapra másolva!

A belga nyomozóhatóságok által összegyűjtött bizonyítékok alapján a pénzmosással vádolt Eva Kaili görög baloldali EP-képviselő több olyan beszélgetést is lebonyolított letartóztatása után a testvérével, valamint az édesapjával, mely során "rejtélyes célzásokkal teli, virágnyelven megfogalmazott félmondatokkal" próbálhatott információkat átadni.

Egyszer például szóba került egy "nagyon fontos USB", amit mihamarabb meg kéne keresni, ugyanis "a Kaili család számára lényeges információk vannak rajta".

Eva Kaili korrupt luxusbaloldali politikus Forrás: Facebook

Úgy tudni,

a belga Szövetségi Főügyészség épp a lehallgatásokra hivatkozva tagadta meg Eva Kaili feltételesen szabadlábra helyezését.

2023. február 16-án Kaili kiegészítő vallomást tett, mely során az ügyvédei hosszasan érveltek a védencük ártatlanság mellett, a hatóságok ezt azonban teljes mértékben elutasították, és további két hónappal meghosszabbították az előzetes letartóztatását. Ennek megfelelően Kaili legkorábban április közepén szabadulhat.

Rejtélyes pendrive miatt maradt Kaili a rácsok mögött

A lehallgatott telefonhívásokból 16 oldalas jegyzőkönyv született, melybe az olasz La Republica mellett a görög Kathimerini hírportál megszerzett. A lapok beszámolója szerint mindközül a legérdekesebb beszélgetés az volt, mely során

Eva Kaili arra kérte a testvérét, Madalena Kailit, hogy "az athéni lakásában keressen meg a tükrös szekrényben egy USB-s pendrive-ot, amely a család számára létfontosságú információkat rejt." A belga hatóságok szerint az adathordozón a korrupciós botrány bizonyítékai lehettek, Kaili pedig ennek a megsemmisítését kérte.

Az előzetesben lévő EP-képviselő emellett ingatlanok bérbeadását is javasolta Madalenának, hogy a befolyt pénzből pótolhassa a család kieső bevételeit. Valamint azt tanácsolta neki, hogy zárja be, vagy változtassa meg a nevét és székhelyét a tulajdonában lévő Madegroup technológiai vállalatnak. Szerinte ugyanis a régi névvel a cégnek már nincs jövője.

A Kaili testvérék hosszasan vitáztak arról is, hogy felszámolják-e az "Estate Aria Properties” ingatlanügynökséget, amit Eva Kaili és élettársa, a korrupciós botrányban szintén gyanúsított Francesco Giorgi tavaly novemberben alapított. A görög ügyészség szerint

ez a cég nyilvánvalóan pénzmosásra szolgált, Kaili ugyanis a szerződések szerint irreálisan alacsony áron vásárolt ingatlanokat, miközben a valódi vételár "zsebből zsebbe” vándorolt.

Madalena Kaili és Eva Kaili Forrás: Metropol

Eva Kaili és édesapja jót nevettek a pénzzel teli bőröndökön

A jegyzőkönyvek szerint

gyanús beszélgetések zajlottak le Eva Kaili és édesapja, Alexandros Kaili között is, aki sajnálatát fejezte ki lányának amiatt, hogy pánikszerűen próbálta meg eltüntetni azt az eurószázezrekkel teli bőröndöt a brüsszeli lakásából, mellyel később a belga rendőrség elkapta egy luxusszállodában.

Alexander azzal viccelődött, hogy az elfogásáról készült felvételeket visszanézve olyan érzése van, mintha egy "sötét krimiben" szerepelt volna.

Az apa-lánya páros emellett többször beszéltek Eva Kaili férjéről is, az azóta szabadlábon lévő Francesco Giorgiról, akit többször "gyengeelméjűnek" neveztek; és azt mondták, hogy "meghajolt a hatóságok előtt a félelemtől", illetve

a "tűzzel játszott", amikor beismerő vallomást tett.

Alexandros Kaili, Madalena Kaili és Eva Kaili Forrás: Metropol

Ügyvédje nevetségesnek nevezte a vádakat

Miután a lehallgatásai jegyzőkönyvek nyilvánosságra kerültek, Eva Kaili védőügyvédje nevetségesnek nevezte az ügyészég részéről felmerülő vádakat. Michalis Dimitrakopulosz szerint az tény, hogy a belga hatóságok még a börtönben is lehallgatják a védencét, azt bizonyítja, hogy a hónapokig tartó nyomozás során nem gyűjtöttek össze ellenük elegendő bizonyítékot.

Kaili egy frakcióban ül a magyar baloldali politikusokkal

EVA KAILI A SZOCIALISTÁK ÉS DEMOKRATÁK PROGRESSZÍV SZÖVETSÉGE (S&D) NEVŰ, BALOLDALI EURÓPAI PARLAMENTI KÉPVISELŐCSOPORT TAGJAI, AKÁRCSAK GYURCSÁNYNÉ ÉS A GYURCSÁNY-PÁRT VALAMENNYI EP-KÉPVISELŐJE

(Molnár Csaba, Rónai Sándor, illetve Ara-Kovács Attila). Az S&D frakció tagja Ujhelyi István is, aki az MSZP-ből kilépett ugyan, de a baloldali európai parlamenti csoportosulásból nem.

Eva Kaili Ujhelyi István társaságában Forrás: Origo

A nyilvánosságra került fényképek alapján

Ujhelyi több alkalommal közös rendezvényen vett részt a brüsszeli korrupciós botrány főszereplőjével.