Szabadon akarják engedni a pedofil rémet

Az amstetteni vérfertőzési ügy, Josef Fritzl, Elizabeth Fritzl, 2023
RESTRICTED TO EDITORIAL USE Defendant Josef Fritzl (C) arrives at court on trial for incest and murder on March 19, 2009 in the provincial courthouse in Sankt Poelten. Josef Fritzl told the court he was "sorry" today as the jury in his incest and murder trial withdrew to consider its verdict, which could land him behind bars for life. AFP PHOTO/POOL/HELMUT FOHRINGER == These photographs are being licensed free of charge for editorial use by media representatives covering the ongoing criminal trial. All other uses, including resale of the photographs, are strictly prohibited. The user takes sole responsibility for protecting the image and identity rights of those pictured, by pixellation or other means. (Photo by Helmut Fohringer / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Akik kívülről nézték a Fritzl családot, azt gondolták, hogy milyen szomorú, hogy a szülők kislánya eltűnt és nem tudni róla semmit, bár idővel rejtélyes módon jelentek meg unokák a család ajtaja előtt. Egy ideig a rendőrök is kutattak a lány után, de nyomok hiányában feladták a keresését. Senki sem sejtette, még a lány anyja sem, hogy valójában milyen közel is volt hozzájuk Elizabeth, méghozzá a családi ház pincéjében, bezárva. Josef Fritzl 11 éves korában erőszakolta meg először a lányát. A rémálomnak végül egy orvosi vizsgálat vetett véget.
Vágólapra másolva!

Az osztrák Amstetten városában, 1984. augusztus 28-án Josef Fritzl megkérte a lányát, a 18 éves Elisabethet, hogy segítsen neki a házuk pincéjében, ugyanis a férfi éppen egy ajtót szerelt be a frissen felújított helyiségbe.

Amint az ajtó a helyére került, a férfi erőszakkal betuszkolta a lyukba a lányt és rázárta az ajtót, ami végül 24 évig tartotta fogva.

A lány kétségbeesett anyja, Rosemarie, még aznap értesítette arról a rendőrséget, hogy Elisabeth eltűnt. A rendőrök elkezdték a keresését, de nem jártak sikerrel. Pár héttel az eltűnése után a szülők levelet kaptak Elisabethtől, aki azt írta, hogy megunta a családi életet és ezért elszökött.

Amikor az apát kérdezték, hogy vajon hova mehetett a lánya, azt mondta, hogy valószínűleg egy vallási szektához csatlakozott, amiről már korábban mesélt.

A nyomozás végül nyomok hiányában kifulladt, és a világ szépen lassan elfelejtette a lányt. Josef azonban nem, hetente legalább háromszor meglátogatta a pincében.

Josef a feleségének azt mondta, hogy dolgozik a pincében, ezért az asszony akkor sem aggódott, amikor a férje alkalmanként az éjszakát is lent töltötte.

Egy, a pincéről készült kép Forrás: Getty Images/Johannes Simon

A férfi az első két évben békén hagyta a lányt, azonban később megerőszakolta az éjszakai látogatásai során.

Nem sokkal az első erőszak után Elisabeth terhes lett, de a 10. hétben elvetélt. 1988 augusztusában azonban egészséges kislánynak adott életet, akit Kerstinnek nevezett el. Két évvel később pedig fia született, akinek Stefan lett a neve.

Josef hetente vitt nekik élelmet és vizet. A gyerekeket Elizabeth megpróbálta tanítani, már amennyire ebben a helyzetben ez lehetséges volt. 1992-ben és 1994-ben két újabb lány született, Lisa és Monica. Ezután ikrei lettek Elisabethnek, de az egyikük nem sokkal a szülés után meghalt, csak az egyik fiú, Alexander maradt életben. A másik csecsemő hulláját Josef elégette. Utoljára 2003-ban született gyereke a nőnek, a kicsi a Felix nevet kapta.

Josef úgy döntött, hogy a hat kicsi közül három marad Elisabethtel a pincében, hármat viszont felvisz az emeletre és a feleségével neveli fel őket.

Rosemarie-vel elhitette, hogy a lányuk hagyta ott nekik mindhárom alkalommal a gyerekeket, mert ő maga nem tudott róluk gondoskodni. Hogy ezt alátámassza, kényszerítette Elizabethet, hogy írjon leveleket az anyjának.

Josef Fritzl Forrás: AFP/Helmut Fohringer

Megdöbbentő módon a szociális munkások nem kérdőjelezték meg a gyerekek származását, és megengedték a házaspárnak, hogy a sajátjaikként neveljék őket.

Már 24 éve tartott a rémálom, amikor Elisabeth legidősebb gyereke súlyosan megbetegedett.

A nő könyörgött az apjának, hogy kérjen segítséget Kerstinnek, aki végül beleegyezett, hogy segít a 19 éves lányon. Felvitte az emeletre és mentőt hívott, akiknek azt mondta, hogy van egy levele a lány anyjától, amiben minden részletet elmond a betegségről.

A rendőrségnek gyanús lett a felnőtt unoka felbukkanása, ezért többször kikérdezték a lányt és Elizabeth ügyét is újra megnyitották.

Újraolvasták azokat a leveleket, amiket Elizabeth hagyott a szüleinek, és ellentmondásokat fedeztek fel bennük.

Josef Fritzl Forrás: Getty Images/SID Lower Austria/Handout

Azt nem tudni, hogy a külső nyomás hatására, vagy saját elhatározásból, de Josef 2008. április 26-án kiengedte Elizabethet, aki azonnal a lányához sietett a kórházba,

a személyzet pedig azonnal értesítette a rendőrséget, akik még aznap kihallgatták a nőt. Elizabeth, miután a rendőrök megígérték neki, hogy soha többé nem kell látnia az apját, mindent elmondott az elmúlt 24 évről. Elmondta, hogy az apja 24 évig tartotta fogva a pincéjében, hogy minden este meglátogatta, pornográf filmeket nézetett vele, majd megerőszakolta. Elmondta, hogy 7 gyereket szült és mindnek Josef az apja, és

azt is elmondta, hogy a férfi 11 éves korában közeledett hozzá először szexuálisan.

A férfit már aznap letartóztatták, a másik két gyereket pedig kiengedték a pincéből. Rosemarie, aki állítólag semmit sem sejtett abból, amit a férje művelt, elmenekült a házból.

Josefről kiderült, hogy az anyja gyerekkorában rendszeresen bántalmazta és fogva tartotta, valószínűleg ez vezetett ahhoz, hogy ő is ilyen szörnyűséget tegyen a lányával.

Az üggyel tele volt az osztrák sajtó Forrás: AFP/Samuel Kubani

Josef, akit csak az amstetteni rém néven emlegettek a szörnyűségek napvilágra kerülése után, 2009. március 18-án, a tárgyalása előtt egy nappal, mindent beismert.

Másnap életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, amit elmegyógyintézetben kell töltenie. Azonban tavaly tavasszal azt mondták a szakértők, hogy a férfi már nem jelent veszélyt a társadalomra, ezért nemsokára lehet, hogy kiengedik.

Elizabeth és a gyerekei ma egy kis osztrák faluban élnek titokban, nem nyilatkoznak a történtekről, és a rendőrök fokozottan védik őket, hogy senki se zavarja meg a nyugalmukat.

Forrás: The Guardian, All That's Interesting