Már 200 halálos áldozata van a Freddy ciklonnak

Blantyre, 2023. március 14.
Megrongálódott otthona előtt áll egy férfi a Freddy elnevezésű ciklon pusztítása idején, 2023. március 13-án a dél-malawi Blantyre nagyvárosban. A Malawiban pusztító trópusi vihar halálos áldozatainak száma 190-re emelkedett, 5
Blantyre, 2023. március 14. Megrongálódott otthona előtt áll egy férfi a Freddy elnevezésű ciklon pusztítása idején, 2023. március 13-án a dél-malawi Blantyre nagyvárosban. A Malawiban pusztító trópusi vihar halálos áldozatainak száma 190-re emelkedett, 584-en megsérültek, 37 embert eltűntként tartanak nyilván. MTI/AP/Thoko Chikondi
Vágólapra másolva!
Malawiban és Mozambikban pusztít a Freddy névre keresztelt trópusi ciklon, amely mára 200 ember halálát követelte - írja a The Guardian.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo korábban beszámolt trópusi ciklon sújtja Afrika déli részét február óta. A vihar elérte a szárazföldet és a héten Mozambikon és Malawin haladt keresztül. A hétszeresére felerősödött ciklonnak március 14-én még 100 halálos áldozata volt, mára ez a duplájára nőtt

a Freddy ciklon halálos áldozatainak száma Malawiban és Mozambikban kedden elérte a 200-at

miután a rekordméretű vihar áradásokat és földcsuszamlásokat okozott.

A mentőalakulatok szerint további áldozatokra még lehet számítani. Az alakulatok most a lepusztult városrészeken kutatnak túlélők után.

Az újabb heves vihar a hétvégén csapott le Afrika délkeleti részére, és február vége óta másodszor ért partot, miután először Ausztráliánál tombolt, majd átvonult az Indiai-óceánon.

Megrongálódott otthona előtt áll egy férfi a Freddy elnevezésű ciklon pusztítása idején Forrás: MTI/AP/Thoko Chikondi

Malawi kormánya szerint legalább 190 ember meghalt, 584-en megsérültek és 37-en eltűntek, míg a szomszédos Mozambik hatóságai 20 halálos áldozatról és 24 sérültről számoltak be.

Malawi kereskedelmi fővárosában, Blantyre-ben sokan haltak meg a házakat elsodró sárlavinákban.

Az egész országban a katasztrófában közel 59 000 ember érintett, és több mint

19 000 ember kényszerült elhagyni lakóhelyét,

sokan most iskolákban és templomokban húzódnak meg.

A Freddy cilon kedden esőzéseket és szelet hozott Malawi déli részére, de az ország meteorológiai szolgálata szerint szerda estétől várhatóan enyhülni fognak a körülmények.

Rengeteg ember háza vált a földdel egyenlővé a vihar és az esőzések folytán.

Lazarus Chakwera elnök, aki kedden tért vissza az országba egy ENSZ-konferenciáról úgy nyilatkozott -

A Freddy ciklon hétfőn kora reggel érte el Malawit, miután a hétvégén végigsöpört Mozambikon.

Beszakadt úttest a Freddy elnevezésű ciklon pusztítása idején Forrás: MTI/AP/Thoko Chikondi

Az eddigi leghosszabb trópusi ciklon, amit mértek az 1994-ben, John névre keresztelt vihar volt, amely 31 napig tartott, melynek rekordját, most - még nem hivatalosan - megdöntötte a Freddy ciklon.

"A Freddy február 6-án indult pusztító útjára és február 21-én elérte el Madagaszkárt, majd ebruár 24-én Mozambikot."

- közölte a helyi meteorológiai szolgálat munkatársa.

Sebesült férfit szállítanak kórházba a Freddy elnevezésű ciklon pusztítása idején Forrás: MTI/AP/Thoko Chikondi

A meteorológusok szerint az egész Indiai-óceánon végigvonuló ciklonok nagyon ritkák - az utolsó 2000-ben volt -, és az, hogy a Freddy visszafordult és ismét lecsapott, még ennél is kivételesebb helyzetnek számít.