Megtámadtak egy különleges rendőrnyomozót Észak-Írországban

Omagh, megemlékezés, robbantás, Észak-Írország
Omagh town centre is packed to capacity 15 August 1999 as the town's people attend a service to mark the first anniversary of Northern Ireland's worst single terrorist incident which killed 29 people and wounded some 250. The remembrance took place in a mood marred by overnight rioting and pessimism over the peace process. (ELECTRONIC IMAGE) (Photo by PAUL FAITH / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Lőfegyverrel sebesítettek meg egy rendőrt szerda éjjel egyelőre ismeretlen tettesek az észak-írországi Omagh városában.
Vágólapra másolva!

A szolgálaton kívüli rendőrt, akit egy sportlétesítménynél ért a támadás, a hatósági tájékoztatás szerint válságos, de stabil állapotban kezelik az Omagh-tól északra fekvő Londonderry kórházában.
A BBC brit közszolgálati médiatársaság úgy tudja, hogy

a rendőrt több lövés érte.

Észak-Írországban 2017 januárja óta most először hajtottak végre fegyveres támadást rendőr ellen.
Az elkövetők kiléte és indítéka egyelőre nem ismert, de a BBC értesülése szerint a sérült az észak-írországi rendőrség (PSNI) egyik magas beosztású nyomozója, aki olyan merényletek vizsgálatában vett részt, amelyeket az észak-írországi britellenes republikánus mozgalom fő sodorvonalától elszakadt kisebb csoportok hajtottak végre.

A rendőr részese volt emellett szervezett bűnözői csoportok által elkövetett gyilkosságok kivizsgálásának is.

A támadást a legnagyobb britellenes katolikus, illetve britpárti protestáns pártok vezetői egyaránt elítélték.

Michelle O'Neill, az ír sziget egyesítéséért küzdő legnagyobb katolikus párt, a Sinn Féin alelnöke és észak-írországi tagozatának vezetője - a jelenleg nem működő belfasti felekezetközi kormányzat volt miniszterelnök-helyettese - felháborítónak és szégyenteljesnek nevezte a támadást.
Sir Jeffrey Donaldson, a legnagyobb észak-írországi protestáns parlamenti erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) vezetője "gyávák által elkövetett" támadásnak minősítette az incidenst.
Elítélte a támadást Leo Vardakar ír és Rishi Sunak brit miniszterelnök is.